DNA-prov vid familjeåterförening

Skriftlig fråga 2001/02:1435 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-07-24
Besvarad
2002-08-15
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 juli

Fråga 2001/02:1435

av Sten Tolgfors (m) till statsrådet Jan O Karlsson om DNA-prov vid familjeåterförening

Enligt svensk lag är det möjligt för en invandrare att få återförenas med sin familj, dvs. make/maka och minderåriga barn, i Sverige. Detta förutsatt att släktskapet kan styrkas. Ibland anser den svenska myndigheten att uppvisade dokument är otillräckliga och återförening avslås eftersom föräldraskap då inte anses kunna styrkas.

En man, vars dokument inte accepteras som grund för familjeåterförening, eftersom papprens autenticitet ifrågasätts, har därför begärt att få lämna DNA-prov, för att den vägen kunna bevisa att han är far till sina barn. Den svenska ambassaden i det berörda landet skulle kunna ombesörja att motsvarande prov lämnas av mannens barn. Detta accepterar dock inte Utlänningsnämnden. Genom test lär det vara möjligt att säkert fastställa faderskap. Resultatet skulle sedan kunna tjäna som säker grund för ansökan om återförening.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till migrationsministern:

Vilka åtgärder avser migrationsministern att vidta för att DNA-prov ska kunna utgöra grund för familjeåterförening, i fall där skriftlig dokumentation brister?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1435 besvarad av

den 15 augusti

Svar på fråga 2001/02:1435 om DNA-prov vid familjeåterförening

Statsrådet Jan O Karlsson

Sten Tolgfors har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att DNA-prov ska kunna utgöra en grund för familjeåterförening i fall där skriftlig dokumentation brister.

I den s.k. Anhörigkommitténs (UD 2000:03) delbetänkande Vår anhöriginvandring (SOU 2002:13) föreslås att det, framför allt med hänsyn till barnets bästa, ska finnas en möjlighet att använda DNA-analys för att styrka ett påstått släktskapsförhållande i ärende om uppehållstillstånd. Analysen föreslås vara frivillig och kan göras när tillräcklig utredning om släktskapsförhållandet inte kan tas fram på annat sätt. En DNA-analys ska dock inte utföras om utlänningsmyndigheterna på grund av den övriga utredningen anser det uppenbart att det påstådda släkskapsförhållandet inte existerar. Kostnaden för DNA-analysen ska, enligt förslaget, bäras av staten.

Remisstiden för betänkandet, där DNA-analyser endast utgjorde en del, gick ut den 1 augusti 2002. Regeringen bereder således för närvarande frågan i ljuset av remissinstansernas yttrande och kommer därefter att ta ställning till utredningens förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.