Djurskydd på gårdar och slakterier

Skriftlig fråga 2020/21:1262 av Yasmine Eriksson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-14
Överlämnad
2021-01-15
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Såväl TV4 som SVT:s Uppdrag granskning har i dagarna visat filmer och reportage som påvisar grova överträdelser av gällande djurskyddsregler på vissa svenska gårdar och slakterier. Bland annat visar TV4 hur en ensamarbetande slaktare sparkar på och plågar grisar som helt eller delvis har bedövats och som inte heller avlivar dem inom de föreskrivna tidsramarna.

I Uppdrag gransknings reportage visas djur från ett stort antal gårdar där förelägganden gjorts men där åtgärder för att förbättra förhållandena för djuren inte har vidtagits av djurhållarna. Av rapporteringarna att döma fungerar inte tillsynen tillfredsställande. I reportaget från Uppdrag granskning får man höra att tillsynsmyndigheterna endast besöker 7,5 procent av landets gårdar per år. Detta kan säkert bidra till att oegentligheter kan äga rum år efter år utan att det uppdagas.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att se till att de lagar och regler som ska säkerställa djurens välbefinnande på landets gårdar och slakterier faktiskt efterlevs, och är exempelvis tillsyn av endast 7,5 procent av alla gårdar per år tillräckligt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1262 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:1262 av Yasmine Eriksson (SD)
Djurskydd på gårdar och slakterier

Yasmine Eriksson har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att se till att de lagar och regler som ska säkerställa djurens välbefinnande på landets gårdar och slakterier faktiskt efterlevs och om exempelvis tillsyn av endast 7,5 procent av alla gårdar per år är tillräckligt.

I Sverige har vi en stark djurskyddslagstiftning som ställer krav på att djur ska behandlas väl.

Vi har många kunniga och ambitiösa djurhållare men tyvärr finns det de som av olika skäl inte följer de bestämmelser som finns. Eftersom djur är levande och kännande varelser är det väldigt tragiskt och upprörande när det finns brister. Inget djur ska behöva lida. Av de skälen är det naturligtvis väldigt viktigt att det finns en väl fungerande djurskyddskontroll.

Utöver de 7,5 procent i förväg planerade rutinkontrollerna av livsmedelsproducenter, som nämns i frågan, utför länsstyrelserna ett stort antal kontroller av annan anledning, t.ex. till följd av anmälningar om djurskyddsproblem samt uppföljande kontroller av konstaterade brister så att bristerna åtgärdas.

Hur många kontroller man än genomför är det dock bara den som finns på plats varje dag som kan se till att djuren har det bra och får den skötsel och omsorg de behöver. Kontroller kan därför aldrig ersätta djurhållarens och slakteriets personals betydelse för djurens välfärd.

För att se till att vi har effektiva och ändamålsenliga sanktioner vid brott mot djur, har regeringen givit en särskild utredare i uppdrag att se över straffskalorna vid sådana brott. Den särskilda utredaren överlämnade sitt betänkande till regeringen i februari 2020. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med en proposition under 2021.

Regeringen kommer med intresse fortsätta följa frågan noga för att säkerställa att vi har så effektiva verktyg som möjligt.

Stockholm den 26 januari 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.