Djurrättsterrorism

Skriftlig fråga 2018/19:28 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-24
Överlämnad
2019-01-25
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I regeringsförklaringen den 21 januari säger statsministern följande:

”Kampen mot terrorism och våldsbejakande extremism måste vara kompromisslös. Lagstiftningen skärps. Deltagande i terroristorganisationer kriminaliseras. Säkerhetspolisen ges möjlighet att läsa krypterad trafik. Gränskontrollerna vid inre gräns blir kvar så länge som det finns behov. 

Terror och extremism är tyvärr bara delar av det komplexa säkerhetshot som riktas mot alla öppna och demokratiska samhällen.”

Autonoma grupper som hotar, terroriserar och trakasserar djurhållare runt om i Sverige ökar alltmer. Det är djurhållare från alla branscher och storlekar som utsätts, och under de senaste åren har vi sett att hoten ökar.

Stölder, hot, trakasserier, olaga intrång, mordbränder, gravskändningar samt skadegörelse som uppgår till flera miljoner kronor mot privatpersoner och näringsidkare kan aldrig accepteras av ett samhälle.

Med anledning av statsministerns regeringsförklaring vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att hot och våld från djurrättsterrorister ska upphöra?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:28 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2018/19:28 av Åsa Coenraads (M)
Djurrättsterrorism och fråga 2018/19:55 av Lars Hjälmered (M) Åtgärder mot djurrättsterror

Åsa Coenraads har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att hot och våld från djurrättsterrorister ska upphöra. Lars Hjälmered har frågat statsrådet Morgan Johansson om han bedömer att den förra regeringen har avsatt tillräckliga resurser för att upprätthålla samhällskontraktet för medborgare som utsätts för brottsliga djurrättsaktioner. Vidare frågar Lars Hjälmered om ministern avser att föreslå straffskärpningar på området. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Låt mig inledningsvis understryka att vi inte kan acceptera att någon för att uppnå politiska syften förstör eller stjäl någon annans egendom, eller i värsta fall skadar andra människor. Detta har ingen plats i en demokrati och vi kan inte tolerera det i vårt samhälle. De som begår dessa brott äventyrar dessutom det målmedvetna arbete för ett stärkt djurskydd som seriösa organisationer och lantbrukare utför.

Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder för att den typ av brott som bland annat lantbrukare utsätts för ska hanteras effektivt av rättsväsendet, både avseende lagstiftning och resurser. Näringsidkare måste givetvis kunna bedriva sin verksamhet utan att riskera att utsättas för ofredande, hot, skadegörelse eller andra brottsliga handlingar.

Regeringen har lagt ett antal förslag till ny lagstiftning som är relevanta i detta sammanhang. Det handlar exempelvis om en ny kamerabevakningslag som trädde i kraft den 1 augusti 2018, där den generella tillståndsplikt som tidigare gällt för kamerabevakning slopats. Den nya kamerabevakningslagen medför att kamerabevakning i samband med bl.a. jordbruksverksamhet nu kommer att kunna genomföras utan tillstånd. Den 1 juli 2017 höjdes minimistraffet för grovt olaga hot. Samma datum gjordes även lagändringar rörande skadegörelsebrottet. Bland annat skärptes straffskalan för grov skadegörelse till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Regeringen har också nyligen aviserat åtgärder för att tryggheten ska öka och brottsligheten bekämpas.

Dessutom är den förra och nuvarande regeringens satsningar på Polismyndigheten centrala. En effektiv brottsbekämpning kräver resurser och satsningen måste förstås komma hela landet till del. Polismyndigheten måste kunna upprätthålla sin verksamhet i hela landet, såväl storstad som glesbygd. Hur polisen väljer att organisera sig och vilken typ av brott som ska utredas av vem måste däremot vara upp till myndighetsledningen att besluta om.

Jag har talat med Polismyndigheten om denna typ av brottslighet och fått information om hur myndigheten arbetar. Jag vet att Polismyndigheten tar problematiken på allvar och att myndigheten samarbetar med Säkerhetspolisen. Jag har förtroende för myndigheternas arbete på området och kommer följa utvecklingen noga. Jag avser också att ha en fortsatt dialog med LRF och andra berörda aktörer.

Stockholm den 6 februari 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.