Djurpolisens arbetsuppgifter

Skriftlig fråga 2016/17:1522 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-02
Överlämnad
2017-06-05
Anmäld
2017-06-07
Svarsdatum
2017-06-14
Sista svarsdatum
2017-06-14
Besvarad
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Enligt uppgifter i medier har djurpolisen i Stockholms län och Gotland sedan starten 2011 omhändertagit omkring 2 800 djur. I genomsnitt omhändertar djurpolisen drygt 400 djur om året.

I vårpropositionen meddelade regeringen att den flyttar delar av polisens uppgifter på djurområdet till en annan myndighet. Den 1 juni beslutade regeringen om en lagrådsremiss med förslag som innebär att vissa av Polismyndighetens arbetsuppgifter med djur flyttas över till länsstyrelserna.

På regeringens hemsida går det att läsa att ”förslagen innebär bland annat att Polismyndigheten inte längre ska ha det huvudsakliga ansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort och låta avliva omhändertagna djur. Förslagen innebär vidare att de flesta av Polismyndighetens uppgifter enligt lagen om tillsyn över hundar och katter flyttas till länsstyrelserna. I vissa fall krävs det särskilda befogenheter och den särskilda kompetens som finns inom Polismyndigheten och i dessa fall bör enligt förslaget arbetsuppgifterna ligga kvar på Polismyndigheten”.

Enligt statsrådet Anders Ygeman renodlas Polismyndighetens verksamhet för att ”ge dem bättre förutsättningar att ägna sig åt kärnverksamheten – att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning och säkerhet”.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.

Regeringens förslag väcker frågor om att djurskyddet fortsatt nedprioriteras av den nuvarande regeringen. Den nya djurskyddslagen dröjer. Samtidigt förändrar Jordbruksverket hastigt sina föreskrifter innan det etiska rådet tillträtt. Det är viktigt att säkerställa att länsstyrelserna har medel och möjlighet att överta polisens uppgifter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Kommer de arbetsuppgifterna som ska ligga kvar hos Polismyndigheten att ligga kvar hos djurpolisen eller ute i lokalpolisområdena som i resten av landet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1522 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1522 av Sofia Arkelsten (M) Djurpolisens arbetsuppgifter

Sofia Arkelsten har, med anledning av regeringens beslut den 1 juni 2017 om lagrådsremissen Renodling av Polismyndighetens arbetsuppgifter när länsstyrelserna tar över uppgifter på djurområdet, frågat mig om de arbetsuppgifter som ska ligga kvar hos Polismyndigheten kommer att ligga kvar hos djurpolisen eller ute i lokalpolisområdena som i resten av landet.

Förslagen i lagrådsremissen innebär bland annat att länsstyrelserna ska ta över det huvudsakliga ansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort och låta avliva djur för att därefter administrera de kostnader som detta har medfört. Vidare förslås att de flesta av arbetsuppgifterna enligt lagen om tillsyn över hundar och katter flyttas till länsstyrelserna. Genom förslagen får Polismyndigheten bättre förutsättningar att ägna sig åt kärnverksamheten dvs. att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning och säkerhet samtidigt som uppgifterna kommer att tas om hand av länsstyrelserna som har en god och samlad kompentens om djurs beteende och djurs behov. Regeringen har fortsatt höga ambitioner för djurskyddet och har bl.a. gett Sveriges lantbruksuniversitet i uppdrag att inrätta ett vetenskapligt råd för djurskyddsfrågor som, när rådet har kommit igång med sin verksamhet, ska fungera som ett stöd för bl.a. myndigheterna i deras föreskriftsarbete.

Eftersom förslagen om att renodla Polismyndighetens verksamhet leder till kostnadsökningar för länsstyrelserna har regeringen i vårpropositionen 2017 aviserat att verksamhet och medel ska föras över från Polismyndigheten till länsstyrelserna. I lagrådsremissen anges att regeringen i budgetpropositionen för 2018 kommer att föreslå att kostnadsökningarna ska finansieras genom att 34 miljoner kronor överförs för 2018 och att det från och med 2019 årligen förs över 58 miljoner kronor från Polismyndigheten till länsstyrelserna, vilket är ett högre belopp än vad utredaren föreslog.

När det gäller de arbetsuppgifter som ska ligga kvar hos Polismyndigheten, t.ex. omedelbara omhändertaganden och handräckning vid utövande av offentlig kontroll samt verkställighet av beslut, är det myndighetens uppgift att organisera verksamheten på det sätt som myndigheten anser lämpligt.


Stockholm den 14 juni 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.