Djurplågeri vid extremavel

Skriftlig fråga 2006/07:765 av López, Karla (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-01
Anmäld
2007-03-01
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga

2006/07:765 Djurplågeri vid extremavel

av Karla López (mp)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Människan har avlat fram djur i många hundra år. Men på senare år har aveln blivit så extrem att det leder till djurplågeri. Många djur är så deformerade att de inte kan leva och fungera utan smärta. Fler och fler är ense om att katalysatorn bakom denna företeelse är djurutställningar och tävlingar. Då det blir status att ha extrema djur driver aveln fram djur vars normala funktioner till slut inte fungerar. Det kan handla om att skelett, leder eller luftvägar inte fungerar bara för att dessa djur ska ha ett visst speciellt utseende, vilket leder till oändlig plåga för dessa djur så länge de lever.

Många veterinärer menar att gränsen är nådd men så länge det är status att ha dessa djur kommer människor att fortsätta avla fram dem. Därför är det extra viktigt att det finns en stark reglering av aveln men också att se över hur man på olika sätt kan begränsa förekomsten av djurutställningar och ‑tävlingar som uppmuntrar aveln av sådana djur.

Med anledning av detta vill jag fråga jordbruksminister Eskil Erlandsson:

Hur avser ministern att verka för att minska det djurplågeri som ovan beskrivna avel leder till?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:765 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:765 Djurplågeri vid extremavel

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Karla López har frågat mig hur jag avser att verka för att minska det djurplågeri som extremavel på husdjur kan förorsaka.

I 12 § djurskyddslagen anges att regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, Djurskyddsmyndigheten får meddela föreskrifter om villkor eller förbud mot avel med sådan inriktning som kan medföra lidande för djuren eller påverka djurens naturliga beteende. I djurskyddsförordningens 29 § slås fast att avel med sådan inriktning som kan medföra lidande för djuren är förbjuden samt att närmare föreskrifter om förbudet meddelas av Djurskyddsmyndigheten. I Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om bland annat avel med hundar och katter (DFS 2004:18) anges att djur som nedärver missbildning eller andra egenskaper, som medför lidande för avkommans naturliga funktioner, inte får användas i avel. Ett djur får inte heller användas i avel om det nedärver disposition för hög frekvens allvarliga sjukdomsfall eller förlossningssvårigheter eller om det saknar förmåga att föröka sig på ett naturligt sätt.

Lagstiftning för att förhindra att djur utsätts för skada eller lidande på grund av hur aveln bedrivs finns alltså på plats. Jag håller dock med om att viss avel baserad på rasstandarder, som premierar utseende på bekostnad av djurens hälsa och välbefinnande, kan leda till djurskyddsproblem. Jag följer därför utvecklingen noggrant och avser att vidta åtgärder om behov uppstår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.