djurcirkusar

Skriftlig fråga 2004/05:648 av Gidblom, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-01-07
Besvarad
2005-01-12
Svar anmält
2005-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2004/05:648

av Birgitta Gidblom (s) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om djurcirkusar

Tanken med djurcirkus är att tvinga djur att bete sig onaturligt för att underhålla oss människor. De tvingas också att leva en stor del av sitt liv i trånga utrymmen i vilka de transporteras från ort till ort. I djurskyddslagen står det att djuren inte ska utsättas för onödigt lidande, och kunna leva ett naturligt liv. Detta tillgodoses absolut inte i cirkusverksamheten.

Nya rön visar att djur i fångenskap kan utveckla skador på hjärnan som liknar hjärnskador hos människor med schizofreni. Särskilt djur på cirkusar visar i onormalt stor utsträckning symtom som tyder på psykiska störningar.

Det är inte rätt att utnyttja och åsamka djur lidande för att vi människor ska få underhållning. Därför bör Sverige följa de länder i Europa som förbjudit vilda och exotiska djur på cirkus, och dessutom gå ett steg längre och inte heller tillåta djur som till exempel hästar och hundar.

Avser jordbruksministern att förbjuda djur på cirkus?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:648 besvarad av

den 12 januari

Svar på frågorna 2004/05:647 om djurhållning vid cirkusar och 648 om djurcirkusar

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Sven-Erik Sjöstrand och Birgitta Gidblom har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att djurskyddslagen bättre ska tillämpas på cirkusar och om jag avser att förbjuda djur på cirkus.

När det gäller djur på cirkus finns bestämmelser i djurskyddslagen (1988:534), djurskyddsförordningen (1988:539) och i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter (DFS 2004:20) om djurhållning vid cirkusar.

I djurskyddslagen anges bland annat att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Djur ska vidare hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Djur får inte heller överansträngas, agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra eller på annat sätt skada djuren. För tävling med djur och förevisning med djur finns en särskild bestämmelse om att djur inte får utsättas för lidande vid träning eller vid till exempel förevisning för allmänheten.

I djurskyddsförordningen finns bestämmelser om vilka djur som inte får visas på cirkus. Detta gäller bland annat apor och rovdjur. För några år sedan infördes ett nytt krav i förordningen som innebär att alla cirkusar varje år ska inspekteras av länsstyrelsen i det län cirkusen har sin hemvist, i det län cirkusen reser in i landet eller i det län cirkusen har sin första föreställning.

I Jordbruksverkets föreskrifter som trädde i kraft år 2001 finns bland annat bestämmelser om vad som gäller för länsstyrelsens inspektion, om vilka anteckningar om djuren som cirkusen ska föra och om skötseln av djuren. Bland annat anges att djuren dagligen ska ha möjlighet att röra sig fritt i inhägnader, voljärer eller bassänger eller genom frigång i manegen. Vidare ska det vid varje cirkus finnas en turnéplan som omfattar en tidsperiod om minst en månad och en plan för träning av de djur som medföljer cirkusen i syfte att tränas inför nästkommande säsong.

De nya föreskrifterna ger bland annat tillsynsmyndigheterna bättre möjlighet att bedriva djurskyddstillsyn vid cirkusar och att ingripa om missförhållanden upptäcks. Den 1 januari 2004 övertog den nyinrättade Djurskyddsmyndigheten ansvaret för de djurskyddsfrågor som Jordbruksverket tidigare haft. I Djurskyddsmyndighetens regleringsbrev för år 2005 finns ett återrapporteringskrav som innebär att myndigheten vid behov ska redogöra för behov av förbättringar av djurskyddet såsom förslag till förändringar av djurskyddslagen och tillhörande förordningar. Jag förutsätter att Djurskyddsmyndigheten återkommer till regeringen om det finns behov av åtgärder för att ytterligare förbättra djurskyddet när det gäller djur på cirkus.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.