Till innehåll på sidan

Djur som råvara vid framställning av kosmetiska produkter

Skriftlig fråga 2011/12:49 av Liljevall, Désirée (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2011-10-18
Inlämnad
2011-10-18
Svar anmält
2011-10-26
Besvarad
2011-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 oktober

Fråga

2011/12:49 Djur som råvara vid framställning av kosmetiska produkter

av Désirée Liljevall (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Nyligen har det avslöjats att svenska tuppar föds upp för att tjäna som råvara för läppförstoringar och antirynkkrämer. Tupparna har avlats fram särskilt för detta ändamål och har extra stora kammar för att ge mer av det ämne som används vid tillverkningen av dessa produkter.

Att föda upp djur i detta syfte framstår som både onödigt och oetiskt. I Sverige har vi på olika sätt försökt att begränsa användningen av försöksdjur. Inom hela EU är det dessutom förbjudet att testa smink och hygienprodukter på djur. Men när det gäller djur som föds upp för att användas som råvara vid framställningen av kosmetiska produkter verkar det finnas en lucka i lagen.

Vilka initiativ avser landsbygdsministern att ta för att begränsa uppfödning av djur i syfte att de ska användas som råvara vid framställning av kosmetiska produkter?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:49 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 26 oktober

Svar på fråga

2011/12:49 Djur som råvara vid framställning av kosmetiska produkter

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Désirée Liljevall har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att begränsa uppfödning av djur i syfte att de ska användas som råvara vid framställning av kosmetiska produkter.

Jordbruksverket har i ett yttrande från den 29 april 2009 angett att hållande av tuppar för produktion av tuppkam och utvinning av hyaluronsyra är att betrakta som djurförsök och att tupparna därmed är försöksdjur. Användning av tuppkammar för utvinning av hyaluronsyra för medicinskt syfte är således ingen ny företeelse. Produkten har under lång tid använts vid ögonoperationer och vissa ledsjukdomar.

Den svenska lagstiftningen som reglerar uppfödning av försöksdjur och användningen av djur i djurförsök är restriktiv. Det övergripande målet är att försöksdjursanvändningen ska begränsas så långt möjligt.

Av djurskyddslagen framgår att det krävs tillstånd för att föda upp och använda försöksdjur. Vidare ska djurförsök godkännas från etisk synpunkt av en djurförsöksetisk nämnd innan användningen påbörjas. Den djurförsöksetiska nämnden ska ta hänsyn till å ena sidan försökets betydelse och å andra sidan lidandet för djuret. Nämnden får godkänna en ansökan bara om användningen kan anses angelägen från allmän synpunkt. Vidare krävs att det inte är möjligt att få likvärdig kunskap utan användning av djur och att så få djur som möjligt används samt att djuren inte utsätts för mer lidande än nödvändigt.

Det ankommer således på den djurförsöksetiska nämnden att bedöma om ett djurförsök är acceptabelt från etisk synpunkt eller inte. I dagsläget ser jag därför inte något behov av att vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.