djur inom nöjesindustrin

Skriftlig fråga 2000/01:1484 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-02
Besvarad
2001-07-13
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juli

Fråga 2000/01:1484

av Tasso Stafilidis (v) till jordbruksminister Margareta Winberg om djur inom nöjesindustrin

Jag tycker mig se ett ökat inslag av djurutnyttjande inom nöjesindustrin. Djur utnyttjas inom bl.a. cirkusverksamhet, spelinspelningar, kulturella installationer och TV-inspelningar. Många gånger är nyttjandet både tveksamt och upprör djurskydds- och veterinärorganisationer samt många enskilda. Senast ut i raden är ett kommande underhållningsprogram där deltagarna, enligt uppgift, ska slakta djur.

I djurskyddslagen finns i dag en paragraf som reglerar användningen av djur vid viss förevisning. Enligt paragrafen får djuren inte tränas eller användas på sådant sätt att de utsätts för lidande. Paragrafen är bra i sig, men ger inte djuren tillräckligt skydd. Det behövs enligt min mening ökade insatser på det här området. Ett sätt skulle kunna vara att användningen av djur ska prövas etiskt i förväg, enligt en modell liknande den som används inom försöksdjursverksamheten.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern vidta för att stärka skyddet för de djur som används inom nöjesindustrin?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1484 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2000/01:1484 om djur inom nöjesindustrin

Jordbruksminister Margareta Winberg

Tasso Stafilidis har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att stärka skyddet för de djur som används inom nöjesindustrin.

Jag har inte fått några signaler om att användningen av djur för offentlig förevisning skulle ha ökat, men jag tycker att frågan är viktig eftersom den vidrör en känslig del i djuretikdebatten.

Syftet med djurskyddslagen är just att skydda djuren, vilket jag anser vara det viktigaste i sammanhanget. Djuren ska hållas och hanteras på ett bra sätt. I djurskyddsförordningen finns tydliga begränsningar för vilka djur som får föras omkring och användas för offentlig förevisning. Apor och rovdjur är exempel på djurslag som inte får användas. Däremot får tama hundar och katter användas. Jordbruksverket har därutöver utarbetat kompletterande bestämmelser beträffande djurhållningen t.ex. på cirkusar och i djurparker. Dessutom finns andra regler för djurhantering som avser slakt, transporter m.m. som självfallet alltid ska tillämpas.

Lagstiftning kan med andra ord förhindra att djur som används i t.ex. TV- och filminspelningar plågas eller vanvårdas. Om djurskyddsbestämmelserna respekteras kan lagen däremot inte styra om djur används på ett sätt som kan upplevas stötande eller på annat sätt olämpligt. Det är viktigt att nöjesindustrin rannsakar sig själv och hela tiden diskuterar varför djuren ska delta, i vilket syfte de gör det och om det verkligen är nödvändigt.

Det är mycket viktigt att vi håller den djuretiska debatten vid liv och ständigt verkar för en bättre djurhållning. Jag förutsätter att nöjesindustrin i den del den berörs också är delaktig i den. Jag kommer självfallet även fortsättningsvis att följa utvecklingen också när det gäller djur inom nöjesindustrin och vid behov vidta nödvändiga åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.