Djibouti

Skriftlig fråga 2008/09:876 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-23
Anmäld
2009-04-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-05-08
Svar anmält
2009-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 april

Fråga

2008/09:876 Djibouti

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Djibouti gränsar till länderna Eritrea, Etiopien och Somalia samt mot Röda havet. Djibouti blev självständigt först 1977. Men ännu i dag finns utländska militära baser i landet. Beläget på Afrikas horn så påverkas man påtagligt också av situationen i omgivningen. Landet är beläget i en region som länge varit instabilt. Trots ett fredsavtal som slöts i början av 2000-talet mellan gerillagrupper och regeringen så är konflikten mellan grupperna inte löst. Det är oklart i vilken grad som Djiboutis regering stöder implementeringen av fredsavtalet och det finns en frustration hos människor som tenderar till att växa. Det finns även röster som uttrycker att det kan utbryta väpnade konflikter igen. Företrädare för Afarvänner i Sverige har benämt Djibouti som en ”tickande bomb”. Många afarer anser även att de blivit marginaliserade. Hiv/aids, arbetslöshet, bristande tillgång till hälso- och sjukvård samt analfabetism är stora problem i samhället. Det är viktigt att uppmärksamma situation i Djibouti.

Min fråga är på vilket sätt utrikesministern avser att uppmärksamma den växande oron för situationen i Djibouti.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:876 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 8 maj

Svar på fråga

2008/09:876 Djibouti

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig på vilket sätt jag avser att uppmärksamma situationen i Djibouti.

Jag delar Carina Häggs bedömning att Djibouti påtagligt påverkas av situationen i regionen, inte minst har landet påverkats av de senaste årens problematiska utveckling i Somalia. Afrikas horn är en av världens fattigaste och mest konfliktdrabbade regioner och länderna delar många gemensamma problem, såsom exempelvis återkommande torka.

Mot bakgrund av detta är det av stor vikt och naturligt att de utmaningar som Djibouti står inför hanteras i en regional kontext. Sverige har sedan länge ett starkt engagemang för hela Afrikas horn. Ett uttryck för detta är att regeringen har utsett ett särskild sändebud för Afrikas horn med ambassadörs ställning som regelbundet företar resor till regionen.

Den svenska regeringen verkar även för att EU ska ha en samlad och regional ansats på alla politikområden i sin relation till länderna på Afrikas horn. En regional ansats bör ta sin utgångspunkt i den internationella rätten, ömsesidig respekt för internationellt erkända gränser, respekt för mänskliga rättigheter och att vikten av regional samverkan för att främja ökat förtroende betonas. Ett bättre och mer strukturerat samarbete mellan EU och den subregionala organisationen för Afrikas horn, IGAD, som har sitt säte i Djibouti är i detta sammanhang ett naturligt steg.

Jag kan försäkra Carina Hägg att Sveriges engagemang för en fredlig och hållbar utveckling på hela Afrikas horn, där den internationella rätten och de mänskliga rättigheterna respekteras, kommer att fortsätta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.