distriktsveterinärer och djurskyddet

Skriftlig fråga 1999/2000:302 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-29
Anmäld
1999-12-07
Besvarad
1999-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga 1999/2000:302

av Gudrun Lindvall (mp) till jordbruksminister Margareta Winberg om distriksveterinärer och djurskyddet.

Det diskuteras om djurskyddet ska ligga kvar på kommunerna eller flyttas till länsstyrelserna. Miljöpartiet anser att kommunerna är rätta nivån. Detta utvecklas i motion 1999/2000:MJU544 av mig och Gunnar Goude.

Emellertid är det inte alltid djurskyddsinspektören som först upptäcker missförhållanden. Det är distriktsveterinären, som vid sjukbesök märker att djuren far illa. Man tycker att det borde vara självklart att veterinären går vidare med ärendet, men så sker ofta inte enligt initierad källa. Man säger att man inte vill agera "tjallare" och att risken om man anmäler är att djurägaren tappar förtroendet för veterinären. Inte heller länsveterinären kontaktar alltid djurskyddsinspektören, utan avvaktar. Ibland kritiserar man tillsynsmyndigheten för passivitet i ett ärende man haft kännedom om sedan länge, men inte avslöjat. I många fall kan distriktsveterinären säkert lösa missförhållandena, men inte alltid. Det borde vara naturligt att veterinären kontaktar tillsynsmyndigheten vid kännedom om missförhållanden. Djurskyddet blir ju inte bättre än den svagaste länken och för att få det så bra som möjligt borde alla arbeta åt samma håll oavsett yrkesroll.

Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att få till stånd ett bättre samarbete mellan kommunens djurskyddsinspektörer och distrikts-/länsveterinärer så att missförhållanden som veterinärerna känner till kommer till kommunens kännedom?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:302 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 1999/2000:302 om distriktsveterinärer och djurskyddet

Jordbruksminister Margareta Winberg

Gudrun Lindvall har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få till stånd ett bättre samarbete mellan kommunens djurskyddsinspektörer och distrikts/länsveterinärer så att missförhållanden som veterinärerna känner till kommer till kommunens kännedom.

En väl fungerande djurskyddstillsyn är nödvändig för att ett gott djurskydd i enlighet med djurskyddslagen (1988:534) ska kunna upprätthållas. Detta kräver också att berörda parter, bl.a. veterinärerna, aktivt deltar i verksamheten. Enligt förordningen (1971:810) med allmän veterinärinstruktion gäller att då distriktsveterinär finner anledning att anmärka på något förhållande som angår den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet och om förhållandena inte rättas till, ska veterinären anmäla detta till bl.a. nämnden och till länsstyrelsen.

Av djurskyddslagen framgår att Statens jordbruksverk utövar den centrala tillsynen över efterlevnaden av djurskyddslagstiftningen. Verket har dessutom till uppgift att samordna övriga tillsynsmyndigheters verksamhet och vid behov lämna råd och hjälp i den verksamheten. I uppgiften ingår att arbeta för att en enhetlig praxis utbildas vid tillämpningen av tillsynsbestämmelserna. För att förstärka Jordbruksverkets samordnande och stödjande centrala tillsynsverksamhet har verket efter beslut den 30 juni 1999 tillsatt en central tillsynsgrupp. I gruppen ingår företrädare för bl.a. berörda centrala myndigheter, länsstyrelserna och för kommunerna. Huvudsyftet med gruppen är att åstadkomma en mera enhetlig, samordnad och effektiv tillsyn i hela landet.

Frågan om organisationen av djurskyddstillsynen och veterinärernas roll i denna har diskuterats i utredningen Offentlig djurskyddstillsyn (SOU 1996:13) och i Jordbruksverks rapport En förändrad djurskyddstillsyn m.m. (Rapport 1998:13). Båda har remissbehandlats. Beredning av frågan sker nu i Regeringskansliet. I budgetpropositionen (prop. 1999/2000:1) aviseras att regeringen avser att under år 2000 till riksdagen överlämna en proposition med förslag till ett förbättrat djurskydd. I det sammanhanget kommer jag också att överväga behovet av en förändring i veterinärernas roll och skyldigheter i fråga om djurskyddstillsynen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.