Till innehåll på sidan

distriktssköterskornas förskrivningsrätt

Skriftlig fråga 1997/98:325 av Westerholm, Barbro (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-01-16
Anmäld
1998-01-19
Besvarad
1998-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:325 av Barbro Westerholm (fp) till socialministern om distriktssköterskornas förskrivningsrätt

Socialstyrelsen har följt upp effekterna av att distriktssköterskorna 1994 fick rätt att förskriva vissa läkemedel. Denna uppföljning har visat att förskrivningsrätten med därtill hörande utbildning lett till kompetenshöjning hos sköterskorna som i sin tur medfört mervärden för patienterna i form av bättre omvårdnad och bättre läkemedelsbehandling. Socialstyrelsen föreslår därför vissa åtgärder med anledning av de goda resultaten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialministern:

Vad avser regeringen göra med anledning av ovanstående resultat om vad förskrivningsrätt för distriktssköterskor av vissa läkemedel lett till?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:325 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:325 om distriktssköterskornas förskrivningsrätt
    Socialminister Margot Wallström

Barbro Westerholm har frågat mig vad regeringen avser att göra med anledning av Socialstyrelsens uppföljning av vad förskrivningsrätt av vissa läkemedel för distriktssköterskor lett till.

Sedan den 1 april 1994 gäller en generell förskrivningsrätt av vissa läkemedel för distriktssköterskor med viss utbildning i farmakologi och sjukdomslära. De läkemedel som får förskrivas av distriktssköterskor är upptagna på en särskild lista som ges ut av Läkemedelsverket.

Socialstyrelsen har gjort en uppföljande studie, Distriktssköterskornas förskrivningsrätt, av reformen. Studien visar att förskrivningsrätten på olika sätt bidragit till en enklare och effektivare handläggning av vissa åtgärder inom hälso- och sjukvårdsområdet. Socialstyrelsen konstaterar bl.a. att förskrivningsrätten inneburit en kompetenshöjning hos distriktssköterskorna som medfört ett mervärde för patienten genom att den bl.a. ökar tillgängligheten till behandlingsalternativet läkemedel samt underlättar för äldre, funktionshindrade och andra som har svårigheter att ta sig till vårdcentral eller annan mottagning där läkare finns.

Socialstyrelsen anser därför att en översyn av indikationsområden och läkemedel bör ske med Socialstyrelsen som aktiv part, att en diskussion bör föras vad gäller förnyelse av läkares recept till välinställda patienter med vissa sjukdomstillstånd samt att en översyn av formerna för information i samband med att förteckningen förnyas bör ske.

Socialstyrelsen anser vidare att det på grund av förändringar som skett inom särskilt hälso- och sjukvård för äldre bör finnas anledning att överväga en utvidgning av förskrivningsrätten till att gälla även andra sjuksköterskekategorier/befattningar. Som exempel anges legitimerade sjuksköterskor med specialistutbildning inom geriatrik/gerontologi verksamma inom kommunal hälso- och sjukvård för äldre, och distriktssköterskor verksamma inom skolhälsovård.

Jag kommer inom kort att föreslå regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att i samråd med berörda myndigheter och organisationer bereda ärendet vidare med den inriktning som Socialstyrelsen föreslår.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.