diskriminering av äldre

Skriftlig fråga 2001/02:944 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-22
Besvarad
2002-03-27
Anmäld
2002-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 mars

Fråga 2001/02:944

av Ulla Hoffmann (v) till socialminister Lars Engqvist om diskriminering av äldre

Vid Europeiska rådets möte i Nice den 7@9 december 2000 antogs en europeisk social agenda. Det är ett politiskt program för arbetet med sociala frågor inom EU. En av de frågor som togs upp var förbud mot diskriminering av äldre och funktionshindrade. I Sverige förekommer i dag en i lag inskriven diskriminering av äldre funktionshindrade som behöver bilstöd.

I förordningen om bilstöd till handikappade (1988:890 5 § 3) framgår att förutsättningen för att bilstöd ska kunna utgå är att sökande är under 50 år. Detta blir då en form av dubbel diskriminering, dels på grund av att sökanden uppnått en viss ålder och dels att förordningen drabbar funktionshindrade. Den strider därför mot Niceöverenskommelsen.

Min fråga till socialminister Lars Engqvist är:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att undanröja denna diskriminering av äldre funktionshindrade?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:944 besvarad av

den 27 mars

Svar på fråga 2001/02:944 om diskriminering av äldre

Socialminister Lars Engqvist

Ulla Hoffmann har ställt en fråga till mig vad jag tänker göra åt den åldersgräns som hindrar personer med funktionshinder, som inte förvärvsarbetar eller inte genomgår arbetslivsinriktad rehabilitering, att få bilstöd efter det man fyllt 50 år.

Riksrevisionsverket (RRV) har gjort en översyn av bilstödet @ Bilstöd till personer med funktionshinder, RRV 1999:24. RRV har bl.a. belyst kostnadsaspekter i sin översyn och konstaterat att en utvidgning av rätten till bilstöd kan medföra ökade statliga utgifter. Samtidigt finns en stor politisk medvetenhet om behoven av att förbättra bilstödet och frågan bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.