Diplomatisk representation

Skriftlig fråga 2019/20:437 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-18
Överlämnad
2019-11-19
Anmäld
2019-11-20
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I samband med att Svenska Pen delade ut Tucholskypriset till den av kinesiska staten kidnappade svenske medborgaren Gui Minhai uttalade Kinas ambassadör i Sverige att ”en del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna”. Ambassadören uppmanade vidare Svenska Pen att ställa in priset till Gui Minhai omedelbart och krävde att den svenska regeringens representanter inte skulle närvara vid utdelningsceremonin. Om man ignorerade protesterna från den kinesiska sidan hävdade ambassadören att Kina då ”kommer att behöva vidta åtgärder”. Detta är anmärkningsvärda uttalanden från ett annat lands diplomatiske företrädare, och de kan inte betraktas som annat än hot.

Denna händelse kan inte ses som isolerad, då den kinesiske ambassadören vid tidigare tillfällen agerat repressivt gentemot företag som tillhandahållit tjänster åt för Kina misshagliga länder och organisationer. Även svenska parlamentariker har vid upprepade tillfällen personligen fått möta den ambassadörens och den kinesiska ambassadens bryska uppträdande i samband med att de engagerat sig i frågor som ej fallit Kina i smaken.

På många sätt uppvisar den kinesiska ambassaden genom sin ambassadör ett okonventionellt och aggressivt förhållningssätt gentemot Sverige, vilket får negativa följder. På det hela taget kliver man vida utanför ramarna för vad som kan betraktas vara god diplomatisk ton.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Var går gränsen för när representanter för en diplomatisk beskickning i Sverige genom sitt uppträdande inte längre kan anses vara välkomna i denna kapacitet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:437 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:437 av Hans Rothenberg (M)
Diplomatisk representation

Hans Rothenberg har frågat mig var gränsen går för när representanter för en diplomatisk beskickning i Sverige genom sitt uppträdande inte längre kan anses vara välkommen i denna kapacitet.

Enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser åligger det utländska diplomater i Sverige att iaktta svenska lagar och författningar. Detta innefattar även en skyldighet att respektera de grundläggande rättigheter som gäller här, inklusive yttrandefriheten och mötesfriheten. Av detta följer att utländska diplomater inte ska ägna sig åt hot, utpressning eller andra typer av oacceptabelt beteende. Enligt Wienkonventionen är det också en plikt för utländska diplomater att inte blanda sig i Sveriges inre angelägenheter.

Inom ramen för det diplomatiska umgänget finns olika typer av åtgärder som kan vidtas för att reagera mot beteenden som inte kan godtas, inklusive att förklara att en diplomatisk företrädare inte längre är önskvärd. Regeringen vidtar alltid åtgärder mot utländska diplomater då överträdelser uppdagas. Vilka åtgärder som vidtas beror på omständigheterna i det enskilda fallet. I regeringens dialog med företrädare för andra stater betonar vi också regelbundet att yttrandefrihet, mötesfrihet och andra grundläggande mänskliga rättigheter råder i Sverige. Vi är vidare tydliga med att det åligger utländska diplomater att respektera detta.

Stockholm den 27 november 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.