Dioxiner i fisk

Skriftlig fråga 2010/11:386 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-03-17
Anmäld
2011-03-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2011-03-30
Besvarad
2011-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 mars

Fråga

2010/11:386 Dioxiner i fisk

av Jens Holm (V)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

I dag har Sverige ett undantag som innebär att vi får sälja fisk med högre halter av giftet dioxin än vad som annars är tillåtet i EU. Förutsättningen för att Sverige skulle få detta undantag var att kostråd om de hälsofarliga effekterna skulle garanteras de svenska medborgarna. Nu visar dock en undersökning från Livsmedelsverket att enbart 17 procent av de svenska småbarnsfamiljerna vet att det finns kostråd som rör Östersjöfisk.

Dioxiner är ett av världens mest giftiga ämnen. Giftet lagras i kroppen och frigörs under graviditet och amning så att såväl foster som barn drabbas. Kemikalier är alltid mer skadliga för barn än för vuxna. Barn som äter vild lax från Östersjön endast en gång i månaden får i sig så höga halter dioxin att det kan resultera i försämrad inlärningsförmåga, reproduktionssvårigheter, ökad risk för cancer, diabetes och större risk att drabbas av benskörhet. Beräkningarna visar även att ca 10 000 kvinnor i åldrarna 18–45 år riskerar att utsättas för förhöjda risker om det svenska undantaget för gränsvärdet för dioxiner i lax och strömming permanentas.

I vår ska EU besluta om Sveriges undantag ska förlängas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga landsbygdsministern:

Avser landsbygdsministern att driva på om ett fortsatt undantag?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:386 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 30 mars

Svar på fråga

2010/11:386 Dioxiner i fisk

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Jens Holm har frågat mig om jag avser att driva på om ett fortsatt svenskt undantag från gränsvärden för dioxiner och PCB i viss fisk från Östersjöregionen.

Det nuvarande tillfälliga undantaget från gränsvärden för dioxiner och PCB i viss fisk från Östersjöområdet löper ut 31 december 2011. Med anledning av det gav regeringen 2009 Livsmedelsverket och Fiskeriverket i uppdrag att utreda tänkbara handlingsalternativ. Myndigheterna lämnade sina slutrapporter inom utsatt tid i månadsskiftet februari–mars 2011. Ett gediget arbete har utförts av myndigheterna; man har utrett halterna av dioxiner och PCB i fisk från området, man har undersökt kännedomen om de kostråd som finns, man har gjort en risk-nytta-värdering ur folkhälsoperspektiv och man har analyserat konsekvenserna för fiskenäringen.

Det har varit angeläget för regeringen att dessa analyser har funnits tillgängliga innan man tar ställning till ett eventuellt fortsatt undantag.

Under hösten 2010 presenterade EU-kommissionen ett utkast till förslag angående undantaget. Det medger ett fortsatt men något modifierat undantag för Sverige och Finland. Baserat på myndigheternas bedömningar och de synpunkter som inkommit bland annat vid det samråd som hölls med berörda aktörer i februari 2011, ska regeringen inom den närmaste tiden fatta beslut om hur Sverige ska ställa sig till kommissionens utkast till förslag. Under våren ska EU:s medlemsländer rösta om kommissionens förslag, och i god tid innan dess kommer regeringen att ha tagit ställning i frågan. För närvarande bereds frågan inom Regeringskansliet.

Som landsbygdsminister har jag ansvaret för att vår mat ska vara sund och säker, och för mig är det därför av yttersta vikt att folkhälsan skyddas. Samtidigt är jag mycket angelägen om ett livskraftigt småskaligt kustfiske. Min ambition är att hitta en lösning som både skyddar konsumenternas hälsa och värnar om det småskaliga kustfisket.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.