Diktaturers köp av företag i demokratier

Skriftlig fråga 2008/09:842 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-15
Anmäld
2009-04-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-04-24
Svar anmält
2009-04-24
Svar anmält
2009-04-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga

2008/09:842 Diktaturers köp av företag i demokratier

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Förr var demokratierna rika och diktaturerna fattiga. I dag tillhör en rad odemokratiska oljestater världens rikaste nationer och Kina är en av världens ekonomiska supermakter. Bristen på demokrati kan exemplifieras med Kuwait. Eftersom ett kuwaitiskt medborgarskap är mycket begränsat och endast män har rösträtt är endast 10 procent av befolkningen berättigad till att rösta.

Saudiarabien, Kuwait, Oman, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten och Kina köper företag, bostäder, mark och anläggningar runt om i världens demokratier – så även i Sverige. Frågan är vad som händer när diktaturerna blir verkliga storägare i demokratiernas företag. Med rädsla talas det om hur Ryssland använder sina energileveranser i politiska syften samtidigt som alla tycks utgå ifrån att diktaturerna aldrig kommer att använda ekonomiska påtryckningsmedel gentemot västvärlden.

Det behövs en demokratiklausul i samband med köp av företag och andelar i företag. Fysiska och juridiska personer från diktaturer som inte förbinder sig att främja demokrati och mänskliga rättigheter ska hindras från att genomföra köp. En företagare från en diktatur ska till exempel förbinda sig att tillåta fackföreningar på sina anläggningar i hemlandet och ha ocensurerade Internetuppkopplingar.

Statlig egendom ska definitivt inte säljas till eller samägas med diktaturer.

Vilka demokratiinitiativ avser statsrådet att ta under ordförandeåret för att förhindra diktaturer från att köpa och inneha andelar i demokratiska staters företag?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:842 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 24 april

Svar på fråga

2008/09:842 Diktaturers köp av företag i demokratier

Statsrådet Ewa Björling

Ameer Sachet har frågat statsrådet Mats Odell vilka demokratiinitiativ han avser att ta under ordförandeåret för att förhindra diktaturer från att köpa och inneha andelar i demokratiska staters företag. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det har i Sverige länge rått en politisk samsyn om att frihandel och dialog mellan stater främjar demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har också en tradition av att inte genomföra ensidiga handelssanktioner gentemot andra länder utan att agera gemensamt inom ramen för det internationella samfundet. Ett ensidigt svenskt agerande riskerar dels att vi själva utsätts för handelssanktioner dels att vi bryter mot internationell rätt.

De stater Ameer Sachet räknar upp i sin fråga har en nyckelroll i framtidsfrågor som klimat, energisäkerhet och handel. Många av länderna är viktiga handelspartner för Sverige. Allt fler svenska företag verkar i Gulfstaterna och i Kina, dessutom investeras kapital från dessa länder i Sverige. Bland annat mot den bakgrunden är det viktigt att Sverige, både bilateralt och inom EU, främjar en bred politisk dialog med Kina så väl som med Gulfstaterna.

Den pågående dialogen har till exempel lett till att den kinesiska staten visat stort intresse för det arbete som regeringen bedriver gällande företags sociala ansvarstagande (CSR). Dessa frågor är och ska vara företagsägda och företagsdrivna. Regeringens grundläggande förväntningar på svenska företags agerande på den globala marknaden uttrycks i OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s Global Compacts tio principer om respekten för de mänskliga rättigheterna. Naturligtvis förväntar vi oss att företag i de länder som frågeställaren räknar upp också kommer att följa principerna.

Regeringen verkar för att ta fram en gemensam EU-strategi för företags sociala ansvar som kan användas inom såväl unionen som i relationer till tredjeland. Detta är en fråga som också kommer att drivas under det svenska EU-ordförandeskapet.

Att däremot bryta den dialog som pågår och i stället införa handelssanktioner mot ett eller flera av de länder som frågeställaren räknat upp skulle riskera utvecklingen av demokratin och den ökande intensiteten i diskussionen angående respekt för de mänskliga rättigheterna som vi har sett under senare år. Regeringen avser därför inte att ta några initiativ till att förhindra ägare från exempelvis Kina eller Gulfstaterna från att köpa och inneha andelar i svenska eller andra europeiska staters företag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.