Digitaliseringsrådets befogenheter

Skriftlig fråga 2016/17:1074 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-20
Överlämnad
2017-03-21
Anmäld
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29
Besvarad
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det är glädjande att regeringen har tillsatt ett digitaliseringsråd. Hur det framtida samhället kommer att se ut till följd av den ökade digitaliseringen, automatiseringen och robotiseringen är en av våra största utmaningar men samtidigt också möjligheter. Där gäller det att offentliga Sverige i nära samarbete med akademin och näringsliv hänger med.

I dag storsatsar inte bara storföretag som Google, Facebook, Microsoft och IBM på ny teknik som artificiell intelligens utan även andra aktörer som myndigheter och offentligheten i såväl vårt land som andra länder har fått upp ögonen för den potential som ligger i denna utveckling. Därför är det viktigt att Sverige inte tappar mark utan fortsätter att vara ett av de ledande länderna inom digitaliseringen.

Digitaliseringens möjligheter kommer att spänna över hela samhällsutvecklingen – inom det offentliga, i det privata men också i privatpersoners liv. Frågor som rör integritet, säkerhet, skatt och företagande kommer alla att påverkas av utvecklingen, vilket kräver ett samlat grepp från statligt håll och ett tydligt ledarskap. Med tanke på utmaningen och den tvärdisciplinära omfattning som digitaliseringen omfattar kan vi inte arbeta i stuprör i den här frågan. Det är framför allt också viktigt att vi inte hämmar utvecklingen genom att tänka inom ett alltför snävt synfält som gör att vi kan gå miste om den potential som finns inom området. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka befogenheter kommer Digitaliseringsrådet ha för att kunna påverka beslutsfattandet inom frågor som rör digitalisering? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1074 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/02198/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1074 av Erik Ottoson (M) Digitaliseringsrådets befogenheter

Erik Ottoson har frågat mig vilka befogenheter Digitaliseringsrådet kommer ha för att kunna påverka beslutsfattande som rör frågor inom digitalisering.

Digitaliseringsrådet har sju specifika uppgifter som syftar till att bidra till bättre samordning av regeringens arbete i allmänna frågor om digitalisering samt effektivt genomförande och utveckling av regeringens strategiska arbete med digitalisering, i den mån sådana ärenden inte hör till något annat departement än Näringsdepartementet.

Digitaliseringsrådets arbete leds av mig som digitaliseringsminister och mötena i rådet protokollförs.

Till stöd för Digitaliseringsrådets arbete inrättas ett kansli på Post- och telestyrelsen. Digitaliseringsrådets kansli ska ha kompetens för kvalificerat utredningsarbete och för 2017 avsätts 7 500 000 kronor till deras arbete.

Digitaliseringsrådets befogenheter är alltså att efterfråga kunskapsunderlag och utifrån dessa dra egna slutsatser och lämna rekommendationer. Rådets analyser och inspel kommer på så sätt att ligga till grund för att genomföra och utveckla regeringens strategiska arbete med allmänna frågor om digitalisering.

En betydande del i dessa befogenheter är att bidra till en bättre samordning av regeringens digitaliseringspolitik genom att samråda med de mer specialiserade råd regeringen inrättat på områden som e-hälsa, digitalisering av offentlig sektor och bredband.

Dessa resultat av Digitaliseringsrådets arbete är det sedan upp till mig som ansvarigt statsråd att föra vidare, bland annat till en statssekreterargrupp som inrättats för samordning av arbetet med politiken för digitalisering.

Kunskapsunderlag som berättar för oss hur vi presterar, vad som fungerar bra och vad vi kan göra ytterligare, är av oerhört stor betydelse för hur vi ska använda begränsade resurser, vart vi ska rikta vår uppmärksamhet och hur vi beslutar om åtgärder. Digitaliseringsrådet har i den meningen långtgående befogenheter att påverka beslutsfattande i frågor som rör digitalisering och jag ser redan innan vi haft vårt första möte hur Digitaliseringsrådets ledamöter tar detta till sig.

Stockholm den 28 mars 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.