Till innehåll på sidan

Digitala samhällets tillgänglighet för årsrika personer

Skriftlig fråga 2017/18:118 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-17
Överlämnad
2017-10-18
Anmäld
2017-10-19
Sista svarsdatum
2017-10-25
Svarsdatum
2017-10-31
Besvarad
2017-10-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I generationen 76 år och äldre är det mindre än 40 procent som regelbundet använder internet. Inom äldreomsorgen vittnas det om vilka problem det skapar för dem som står utan dator eller förmåga att använda internet. Har de inte anhöriga som kan hjälpa dem, vilket förvånansvärt många inte har, kan de bli utan hjälp eller hänvisas till att skaffa god man trots att de i övrigt inte har något behov av en sådan.

Banker skickar inte ut kontoutdrag på begäran. Kontoutdrag behövs till exempel för att söka ekonomiskt bistånd. Bankerna hänvisar till något av de digitala alternativen eller så måste personen i fråga ta sig till ett bankkontor. Det är inte så lätt när bankkontoren lägger ned. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att underlätta för årsrika personer som inte har tillgång till internet att kunna genomföra sina bankärenden och andra ärenden som kräver internetåtkomst?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:118 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/06377/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:118 av Barbro Westerholm (L) Digitala samhällets tillgänglighet för årsrika personer

Barbro Westerholm har frågat mig vad jag och regeringen gör för att underlätta för årsrika personer som inte har tillgång till internet att kunna genomföra sina bankärenden och andra ärenden som kräver internetåtkomst.

Statistiken visar att personer som befinner sig i socioekonomiskt utsatta grupper, de allra äldsta och utrikes födda är mindre digitalt delaktiga och har en lägre digital kompetens än övriga grupper. SCB:s undersökning om privatpersoners användning av datorer och internet 2016 visar att i ålderskategorin 75 – 85 år har 62 procent tillgång till internet hemma och 35 procent använder internet i stort sett varje dag. Detta är betydligt färre jämfört med andra ålderskategorier. I åldrarna 65 – 75 år är många digitalt delaktiga men den digitala kompetensen är relativt låg. Kvinnor är dessutom mindre digitalt delaktiga och har lägre digital kompetens än män i dessa grupper. I den allra äldsta gruppen, 75 – 85 år står ett stort antal personer långt från det digitala samhället vilket kräver andra åtgärder än för personer i ålderskategorin 65 – 75.

Regeringen har antagit strategin För ett hållbart digitaliserat Sverige – en digitaliseringsstrategi (N2017/03643/D). Strategin innehåller fem delmål och ett av dem är att i Sverige ska alla kunna utveckla och använda sin digitala kompetens. Regeringen anför i budgetpropositionen för 2018 att åtgärder som leder till att fler kan få den kunskap och de färdigheter som krävs för att vara digitalt delaktiga och kunna känna tillit till digitaliserade samhällstjänster, ska prioriteras. Eftersom det finns olika målgrupper med varierande behov behövs det åtgärder som är anpassade till dessa grupper. I budgetpropositionen för 2018 föreslår regeringen 50 miljoner kronor årligen för genomförande av den nya digitaliseringsstrategin. Regeringen avser att återkomma om vilka åtgärder som kommer att vidtas.

I den digitala förnyelsen av det offentliga Sverige ska digitala tjänster vara förstahandsvalet. Det finns i dag 103 servicekontor över landet där besökare kan få stöd i att använda Skatteverkets, Pensionsmyndighetens och Försäkringskassans digitala tjänster. Regeringen avser att säkerställa och stärka tillgången till grundläggande statlig service i hela landet genom att bl. a. utöka antalet servicekontor. På servicekontoren kan medborgarna få information och handledning om hur respektive myndighets e-tjänst fungerar och där kan man få ”hjälp till självhjälp” för respektive myndighets e-tjänst.

Många äldre har en funktionsnedsättning med avtagande hörsel och syn som försvårar förmågan att vara digitalt delaktiga. Post- och telestyrelsen har bl.a. i uppgift att öka tillgängligheten till och användbarheten av elektronisk kommunikation och posttjänster till personer med funktionsnedsättningar och speciella behov. År 2017 disponerar Post- och telestyrelsen 140 miljoner kronor för detta ändamål.

Stockholm den 30 oktober 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.