Till innehåll på sidan

Digital transformation av samhällsbyggnadsprocessen

Skriftlig fråga 2019/20:64 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-26
Överlämnad
2019-09-27
Anmäld
2019-10-01
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Krav på effektiv fastighetsbildning har funnits alltsedan fastighetsbildningslagen tillkom 1972. Fastighetsbildningskostnadsutredningen presenterade för snart 30 år sedan (SOU 1990:9) ett förslag om att låta koordinater i ett rikstäckande referenssystem definiera samtliga gränspunkter. Visionen finns alltjämt att genom koordinatbestämda fastighetsgränser uppnå en rättsligt gällande digital registerkarta där koordinatuppgifternas riktighet garanteras på samma sätt som äganderätten genom lagfartssystemet.

Ett forskningsprojekt och även utredning av statliga Lantmäteriet har genomförts som främst fokuserat på de juridiska aspekterna av dagens respektive framtidens fastighetsgränser. Syftet med studierna har varit att identifiera och analysera olika möjligheter till en övergång till ett gränssystem baserat på koordinatbestämda gränser. Alla handlingar om fastigheter och markanvändning finns i dag i digital form och är därmed tillgängliga via internet. Detta innebär att det skulle gå att åstadkomma utomordentligt stora rationaliseringsvinster i fastighetsöverlåtelse- och fastighetsbildningsprocesserna om det fanns en lagstiftning om rättsverkan för fastighetsgränsers koordinater.

Det ligger i samhällets och skattebetalarnas intresse att snarast hämta hem effekterna av de miljardinvesteringar som genomförts och som kommer att genomföras de närmaste åren genom utökade digitala databaser och öppna geodata med uppgifter om fastigheter och terräng. Elektroniska ansökningsförfaranden, digitala arkiv och register, gps och Galileosystemet samt olika typer av e-tjänster ska utnyttjas i alla processer på den svenska fastighetsmarknaden. På det sättet kan de stora problemen med långa handläggningstider, höga fastighetsbildningskostnader och omfattande transaktionskostnader minska dramatiskt. Avgifter och skatter kan sänkas.

För att genomföra denna digitala transformation av samhällsbyggnadsprocessen krävs ny lagstiftning, ny teknik och ekonomiska resurser. En utredning bör tillsättas med målet att snabbt klara ut vilka främst juridiska hinder som måste undanröjas för att ett rationellt och rättssäkert system med fastighetskoordinater med rättsverkan ska kunna införas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra den digitala processen enligt ovan?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:64 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/

03203/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:64 av Lars Beckman (M)
Digital transformation av samhällsbyggnadsprocessen

Lars Beckman har frågat finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund om han avser att vidta några åtgärder för att förbättra den digitala samhällsbyggnadsprocessen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen bedriver en aktiv politik för att digitaliseringens möjligheter ska nyttjas bättre inom samhällsbyggnadsprocessen. Under 2019 har flera myndigheter slutredovisat uppdrag som regeringen har gett dem. Regeringen har tagit emot rapporter från bl.a. Lantmäteriet om en smartare samhällsbyggnadsprocess, en säker och effektiv tillgång till grunddata samt ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn. Rapporterna innehåller flera förslag för ett bättre användande av digitaliseringens möjligheter. Förslagen bereds nu i Regeringskansliet.

Som Lars Beckman nämner har Lantmäteriet också utrett frågan om koordinatbestämda gränser. Lantmäteriets slutsats är att det krävs ett omfattande utredningsarbete där olika samhälleliga aspekter måste beaktas mycket grundligt. Rättssäkerhetsaspekten för fastighetsägarna är särskilt angelägen. Lantmäteriet konstaterar vidare att en viktig och svårlöst fråga är om ett koordinatbaserat gränsbestämningssystem även ska gälla för alla nuvarande gränser och hur övergångsperioden i så fall ska hanteras. Det behöver även säkerställas att det finns tillfredsställande tekniska lösningar som håller över tid.

Det är alltså inte bara de juridiska aspekterna som behöver utredas utan också flera andra svåra frågor. För närvarande analyserar Regeringskansliet problembilden.

Stockholm den 9 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.