digital allemansrätt

Skriftlig fråga 2001/02:781 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-21
Anmäld
2002-03-05
Besvarad
2002-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga 2001/02:781

av Birgitta Sellén (c) till näringsminister Björn Rosengren om digital allemansrätt

Bredband ska nå ut till 98 % av landets befolkning har näringsministern lovat. Denna vision, detta löfte, verkar komma på skam när det visar sig att Telia ger besked om att minst 300 abonnenter inom ett telestationsområde måste skriva på ett kontrakt om minst tre år för att få bredband.

Detta kommer att öka den regionala och sociala klyvningen och innebära att många människor som planerat att bosätta sig i en mindre ort kommer att ompröva sina planer. Om detta står fast kommer avfolkningen av glesbygder att öka.

Bland företagare i glesbygd utgör jordbrukarna en stor grupp. Jordbrukarna har stort behov av att kunna koppla upp sig via bredband. De behöver kunna ta emot program från länsstyrelsen och bland det material som de behöver ladda ned är bl.a. kartor över deras marker. Detta för att kunna ge länsstyrelsen information om vilka odlingar o.d. som finns på jordbrukarnas marker. Företagare i glesbygd har samma behov av snabba uppkopplingar som företag i glesbygd.

Min fråga till näringsministern:

Vad avser näringsministern göra för att garantera att bredbandsutbyggnaden även kommer glesbygder till del?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:781 besvarad av

den 6 mars

Svar på fråga 2001/02:781 om digital allemansrätt

Näringsminister Björn Rosengren

Birgitta Sellén har frågat mig vad jag avser att göra för att garantera att bredbandsutbyggnaden även kommer glesbygder till del.

Jag vill börja med att erinra om den IT-politik och inriktningen av denna som lades fast i IT-propositionen, proposition 1999/2000:86. Regeringens bedömning enligt propositionen var bl.a. följande. Hushåll och företag i alla delar av Sverige bör inom de närmaste åren få tillgång till IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet. Detta ska i första hand ske i marknadens regi. Staten har dock ett övergripande ansvar att se till att IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet finns tillgänglig i hela landet.

I enlighet med denna bedömning har ett antal åtgärder vidtagits. För att underlätta bredbandsutbyggnad i glesare bebyggelse har bl.a. två olika stöd till kommunerna samt en skattereduktion till abonnenter för bredbandsanslutning utformats. Åtgärderna innebär att investeringskostnaden för kommuner och enskilda blir lägre. Stöden kan användas när en kommersiell utbyggnad inte beräknas ske inom fem år. Vidare ska förbindelsen vara prioriterad av närings- och regionalpolitiska skäl av kommunen. Kommunen kan alltså prioritera utbyggnad till exempelvis företag i glesbygd.

Sammanfattningsvis är mitt svar att regeringen fortsätter sitt arbete med att stimulera infrastrukturutbyggnaden, så att den får så stor spridning över landet som möjligt. Bredbandsutbyggnaden är viktig och jag kommer att noga att följa utvecklingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.