Till innehåll på sidan

Dieseltjuvar och samhällsviktig verksamhet

Skriftlig fråga 2021/22:1791 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-07-06
Överlämnad
2022-07-07
Sista svarsdatum
2022-07-21
Svarsdatum
2022-08-10
Besvarad
2022-08-10
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Näringsliv skriver i en artikel om det allvarliga i att dieseltjuvar nu riktar in sig på kommunikationsmaster i västra Sverige. Dessa används som generatorer vid strömavbrott. Polisens presstalesperson gjorde även ett uttalande som refererade till Göteborgs-Posten om att det är allvarligt om mobiltelefonnätet slås ut och det inte finns någon reservkraft som kan hålla igång masterna. Om ett sådant tillstånd uppstår kan det innebära direkt fara för människor, och viktiga samhällsfunktioner kan slås ut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att polisen har de resurser som krävs för att skydda samhällsviktig infrastruktur, såsom kommunikationsmaster, från dieseltjuvar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1791 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:1791 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att säkerställa att polisen har de resurser som krävs för att skydda samhällsviktig infrastruktur, såsom kommunikationsmaster, från dieseltjuvar.

Med samhällsviktig verksamhet avses verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet. Arbetet med att stärka robustheten i samhällsviktig verksamhet omfattar riskhantering, kontinuitetshantering och att hantera händelser.

Den 1 oktober i år träder en historisk myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap i kraft, i syfte att stärka landets motståndskraft under fredstida krissituationer, höjd beredskap och krig. I den nya strukturen ska Polismyndigheten leda arbetet med att samordna åtgärder både inför och vid fredstida krissituationer och höjd beredskap inom beredskapssektorn Ordning och säkerhet. I det ansvaret ligger att driva på arbetet inom sin beredskapssektor, stödja beredskapsmyndigheterna inom sektorn och verka för att samordning sker med andra aktörer.

Regeringen vidtar vidare kontinuerligt åtgärder för att förstärka brottsbekämpningen. Regeringens omfattande resursförstärkningar till rättsväsendet de senaste åren, den historiska satsningen på Polismyndigheten och ett stort antal nya verktyg i brottsbekämpningen innebär avsevärt bättre förutsättningar att arbeta för att skydda samhällsviktig infrastruktur mot bland annat dieselstölder.

Dieselstölderna i Sverige kan i flera fall kopplas till internationella stöldligor. För att bekämpa de internationella stöldligorna samverkar Polismyndigheten ofta med andra svenska myndigheter, som Tullverket och Kustbevakningen. Tullverket fick den 1 augusti 2021 utökade möjligheter att ingripa mot brott som ligger utanför myndighetens ordinarie verksamhet, såsom utförsel av misstänkt stöldgods. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska göra en samlad översyn av Tullverkets befogenheter inom kontrollverksamheten och den brottsbekämpande verksamheten. Uppdraget ska redovisas senast den 14 juli 2023.

För att komma åt de internationella stöldligorna är ett internationellt samarbete av stor vikt. Ett sådant samarbete pågår aktivt, inte minst inom ramen för Europol och i EU-samarbetet EMPACT, där kampen mot internationella stöldligor är ett av tio prioriterade områden.

Regeringen har även tillsatt en utredning om effektivare polisiära åtgärder i gränsnära områden. Utredningen föreslår i sitt betänkande att Polismyndigheten ska ges särskilda befogenheter i gränsnära områden, exempelvis utökade möjligheter att bedriva kamerabevakning och göra ingripanden i brottsförebyggande syfte. Betänkandet är remitterat och bereds nu i Regeringskansliet.

Det pågår således ett aktivt arbete både från regeringens och myndigheternas sida för att skydda samhällsviktig infrastruktur mot bland annat dieselstölder.

Stockholm den 10 augusti 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.