Dieselstölder

Skriftlig fråga 2021/22:1760 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-21
Överlämnad
2022-06-21
Anmäld
2022-06-22
Svarsdatum
2022-06-29
Sista svarsdatum
2022-06-29
Besvarad
2022-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I Sverige rapporteras det om omfattande dieselstölder när priset har nått nya rekordnivåer. Det här drabbar främst företagare och företag, men även många privatpersoner utsätts för stölder. I ett uppmärksammat inslag har justitie- och inrikesministern sagt att företagen – det vill säga de som utsätts för brott – har ett eget ansvar att skydda sig själva. Frågan är hur ett entreprenadföretag i skogen som har sina maskiner stående i skogen ska kunna skydda sig? Hur ska åkeriföretaget som har chaufförer som sover på rastplatser för att ha sin dygnsvila kunna skydda sig? Eller privatpersonen som har sin dieselbil stående på garageuppfarten? Enligt SR:s Ekot var det endast 2 procent av dieselstölderna som anmäldes förra året som ledde till att någon blev dömd, och i 80 procent av fallen startades inte ens någon polisutredning. 

Justitie- och inrikesministerns uttalande väcker frågor om samma princip gäller andra brottsoffer, att de ska kunna skydda sig själva och ta ansvar för detta. Frågeställningen gäller både enskilda som brottsoffer och företag som brottsoffer

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler dieselstölder ska klaras upp i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1760 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/02199 Justitiedepartementet Justitie- och i nrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1760 av Lars Beckman (M)
Dieselstölder

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler dieselstölder ska klaras upp i Sverige.

Stöld av drivmedel är en brottstyp som drabbar såväl enskilda individer som företag över hela landet. Regeringens omfattande resursförstärkningar till rättsväsendet de senaste åren, den historiska satsningen på Polismyndigheten och ett stort antal nya verktyg i brottsbekämpningen innebär avsevärt bättre förutsättningar att arbeta mot bland annat dieselstölder.

Dieselstölderna i Sverige kan i flera fall kopplas till internationella stöldligor. För att bekämpa de internationella stöldligorna samverkar Polismyndigheten ofta med andra svenska myndigheter, som Tullverket och Kustbevakningen. Tullverket fick den 1 augusti 2021 utökade möjligheter att ingripa mot brott som ligger utanför myndighetens ordinarie verksamhet, såsom utförsel av misstänkt stöldgods. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska göra en samlad översyn av Tullverkets befogenheter inom kontrollverksamheten och den brottsbekämpande verksamheten. Uppdraget ska redovisas senast den 14 juli 2023.

Regeringen har vidare initierat en utredning om effektivare polisiära åtgärder i gränsnära områden. Utredningen föreslår i sitt betänkande att Polismyndigheten ska ges särskilda befogenheter i gränsnära områden, exempelvis utökade möjligheter att bedriva kamerabevakning och göra ingripanden i brottsförebyggande syfte. Betänkandet är remitterat och bereds nu i Regeringskansliet.

För att komma åt de internationella brottsnätverken är ett internationellt samarbete med andra länder, särskilt inom EU, avgörande. Ett sådant samarbete finns bland annat inom ramen för Europol, där kampen mot internationella stöldligor är ett av tio prioriterade områden. Polismyndigheten har också omfattande bilaterala operativa samarbeten mot stöldligor.

Det pågår således ett aktivt arbete mot dieselstölder, bland annat genom internationellt polissamarbete och genom lagstiftningsåtgärder. Detta är även ett område där samarbete mellan näringslivet och de brottsbekämpande myndigheterna även fortsatt kommer att ge en avskräckande och säkerhetshöjande effekt.

Stockholm den 29 juni 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.