Dieselstölder

Skriftlig fråga 2017/18:19 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-19
Överlämnad
2017-09-19
Anmäld
2017-09-20
Svarsdatum
2017-09-27
Sista svarsdatum
2017-09-27
Besvarad
2017-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Problemet med dieselstölder är stort bland maskinentreprenörer enligt tidningen Land.

Varannan maskinentreprenör drabbades under förra året av en dieselstöld, men knappt hälften av de drabbade anmäler brottet till polisen. Enligt tidningen klarar polisen sedan upp endast 2 procent av dessa brott.

Vid tillgreppen sker dessutom ofta skador på maskinerna, vilket kan innebära reparationskostnader och stillestånd.

Stulen diesel är dessutom en attraktiv vara på marknaden, som kan förstöra konkurrenskraften inom andra näringar, till exempel åkerinäringen. Mindre nogräknade åkerier kör med stulen diesel och konkurrerar på det sättet ut åkerier som följer lagen.

Att så få brott anmäls och klaras upp är ett underbetyg för Sverige, och detta behöver åtgärdas.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler ska anmäla brotten och att fler dieselstölder blir utredda och att brottslingarna blir lagförda?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:19 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:19 av Sten Bergheden (M) Dieselstölder

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler ska anmäla brotten och att fler dieselstölder blir utredda och att brottslingarna blir lagförda.

Polismyndighetens utredningsverksamhet är en prioriterad fråga för både Polismyndigheten och regeringen. De senaste årens utveckling i Sverige och omvärlden har dock ställt Polismyndigheten inför en lång rad krävande utmaningar. För att kunna möta kraven och samtidigt öka ambitionsnivån i arbetet behöver Polismyndigheten väsentligt fler anställda. Regeringen har tidigare beslutat och aviserat tillskott till Polismyndigheten på drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Utöver det har regeringen i budgetpropositionen för 2018 föreslagit och aviserat ytterligare tillskott om drygt 7 miljarder kronor till Polismyndigheten de kommande tre åren.

Regeringen har också lämnat ett uppdrag till Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten om förstärkt samverkan i det brottsutredande arbetet. Inom ramen för uppdraget ska ett antal åklagare placeras hos Polismyndigheten under en viss tid för att bistå i mängdbrottsärenden. Det ska även tillsättas särskilda utredningsgrupper som hanterar äldre ärenden för att avlasta utredningsverksamheten.

Polismyndigheten har under hösten 2016 beslutat om åtgärder för att stärka den operativa förmågan och förbättra verksamhetsresultaten, bl. a. genom ökade resurser till utredningsverksamheten och förbättrat teknikstöd.

I november 2015 tillsatte regeringen en utredning för att se över reglerna i kameraövervakningslagen. I uppdraget pekades särskilt på behovet av lättnader för kameraövervakning i syfte att skydda stöldbegärlig egendom i skog och mark. Utredningen har föreslagit en ny kamerabevakningslag som bl.a. innebär att dagens tillståndskrav för denna typ av kameraövervakning tas bort. Förslaget har varit ute på remiss och bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 25 maj 2018.

Det är också viktigt med brottsförebyggande insatser. Regeringens brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, riktar sig till en bred målgrupp och även när det gäller denna typ av brottslighet är det viktigt att flera aktörer bidrar i det förebyggande arbetet.

Jag anser att de åtgärder som nu vidtas av såväl regeringen som Polismyndigheten måste bidra till en positiv utveckling av Polismyndighetens brottsutredande verksamhet i hela landet. Det är dock Polismyndighetens ansvar att se till att resursförstärkningarna används på ett effektivt sätt för att främja ett bättre utredningsresultat.


Stockholm den 27 september 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.