diamanter förvandlas till vapen

Skriftlig fråga 1999/2000:188 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-10
Anmäld
1999-11-16
Besvarad
1999-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga 1999/2000:188

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Anna Lindh om diamanter förvandlas till vapen

Robert Fowler, ordförande för FN:s sanktionskommitté för Unita, har bedrivit ett arbete för att få en skärpning av sanktionerna till stånd. Robert Fowler beräknar att Unita tjänat 1,6 miljarder kronor på illegal diamantförsäljning under 1998. Sedan 1992 har Unita sålt diamanter för uppemot 30 miljarder kronor. Obekräftade uppgifter har gjort gällande att Unitas försäljning dessutom ökat under det senaste året. Något som sägs kunna tillföras nya upptäckter och den nya exploatering av den diamantförande kimberlitmalmen i det aktuella området.

Samtidigt blir den humanitära situationen alltmer desperat. Mot bakgrund av den otillfredsställande utvecklingen och spridningseffekten vi sett prov på i regionen är det dags att inte bara rikta strålkastaren mot försäljarna av diamanterna utan också försöka synliggöra köparna.

De som säljer vapen, via Internet eller på konventionellt sätt, förtjänar kraftig kritik. Men färre vet att ett köp av diamantringen på fina gatan möjliggör blodiga krigshandlingar och en humanitär katastrof. Än färre vet vilka exploatörerna och uppköparna samt distributören är.

Det är hög tid att tala ut. Det är hög tid att utkräva ansvar. Det är hög tid att överväga en bojkott av diamanter.

Min fråga till utrikesminister Anna Lindh är:

Har regeringen vidtagit åtgärder för att synliggöra och tydliggöra ansvaret för diamanthandelns konfliktdrivande effekter i Angola och omgivande regioner?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:188 besvarad av

den 17 november

Svar på fråga 1999/2000:188 om diamanter förvandlas till vapen

Utrikesminister Anna Lindh

Carina Hägg har frågat mig om regeringen har vidtagit åtgärder för att synliggöra och tydliggöra ansvaret för diamanthandelns konfliktdrivande effekter i Angola och omgivande regioner.

Unita har kunnat fortsätta sin krigföring och terror på grund av plundring av Angolas diamantgruvor. Regeringen har, under Sveriges tid som medlem i FN:s säkerhetsråd, verkat för skärpta sanktioner mot Unita, bl.a. vad gäller diamanthandeln. Sådana sanktioner infördes i mitten av 1998. Regeringen har likaledes verkat för att efterlevnaden av sanktionerna ska förbättras. Vi välkomnade därför säkerhetsrådets beslut i maj 1999 att inrätta särskilda expertpaneler för att se över efterlevnaden av sanktionerna mot Unita och föreslå åtgärder för att skärpa tillämpningen. Sverige bidrar till arbetet genom att ambassadör Anders Möllander på UD är ordförande i expertpanelerna. Slutrapport från expertpanelerna förväntas föreligga i början av nästa år.

I expertpanelernas uppgifter ingår att identifiera de grupper som bryter mot sanktionerna mot Unita och att föreslå åtgärder för att denna illegala verksamhet ska upphöra. Diamantbolaget De Beers har nyligen beslutat att tills vidare avbryta handeln med angolanska diamanter och att se över verksamheten i västra och centrala Afrika, vilket bl.a. torde vara en följd av sanktionskommitténs ansträngningar. Jag utgår ifrån att andra diamantbolag ska följa efter och fatta motsvarande beslut. Det bör dock nämnas, att FN:s diamantsanktioner mot Angola endast omfattar diamanter som saknar ursprungsintyg utfärdade av Angolas regering. Sanktionerna gäller således inte alla angolanska diamanter. Det är vidare viktigt att man inte vidtar åtgärder som skadar de länder som exporterar diamanter legalt.

Den bristande efterlevnaden av sanktionerna mot Unita diskuteras även inom EU, inte minst brotten mot vapen- och diamantembargona. De EU-länder som har misstänkt sådana brott inom sina gränser har vidtagit åtgärder för att försöka komma till rätta med dessa. Diskussionerna om hur man ska kunna förbättra respekten för sanktionerna fortsätter. FN:s expertpanelers arbete kommer att vara av stor vikt för hur Sverige och EU kommer att gå vidare i frågan.

Förbudet mot handel med angolanska diamanter, som saknar ursprungsintyg utfärdade av Angolas regering, har intagits i en EG-förordning. Vår svenska kompletterande lagstiftning innebär att överträdelse av denna EG-förordning i grova fall kan straffas med fängelse upp till fyra år.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.