Dialog för fred

Skriftlig fråga 2008/09:390 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-12-12
Inlämnad
2008-12-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-12-18
Besvarad
2008-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga

2008/09:390 Dialog för fred

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

FN:s expert på mänskliga rättigheter i de palestinska områdena, Richard Falk, ställer sig ytterst kritisk till Israels politik gentemot palestinierna. I ett uttalande uppmanar Falk Förenta nationerna att snabbt göra en insats för att ”efterleva det överenskomna ansvaret att skydda en civilbefolkning från att kollektivt straffas av en politik som närmar sig brott mot mänskligheten”.

Falk skriver också att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) borde utreda situationen och avgöra huruvida Israels civila ledare och militära befäl som är ansvariga för belägringen av Gaza borde gripas och åtalas.

I Palestina råder tuffare villkor än på länge. Gaza är i princip stängt från omvärlden. Ingen kommer ut, ingen kommer in. Vanligt folk har svårt att leva ett drägligt liv. Utan elektricitet, vatten eller vanliga vardagsartiklar är det svårt att upprätthålla ett värdigt liv. Att EU gjorde gemensam sak med USA och fryste allt bistånd till den palestinska myndigheten har gjort att den humanitära krisen blivit ohållbar i Gaza. Bojkotten omöjliggör ett drägligt och värdigt liv för vanligt folk i Gaza.

Det behövs initiativ för försoning och dialog, inte isolering.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta med anledning av den skarpa kritik som Richard Falk levererat och för att göra livet på Gazaremsan drägligt för vanliga människor?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:390 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 december

Svar på fråga

2008/09:390 Dialog för fred

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av den skarpa kritik som Richard Falk framfört och för att göra livet i Gaza drägligt för vanliga människor.

Regeringen ser med oro på isoleringen av Gaza och den senaste tidens raketbeskjutningar och upptrappade våld. Isoleringen av Gaza har lett till en kollaps av den lokala ekonomin och en mycket allvarlig humanitär situation. Vid EU:s utrikesministermöte den 8 december underströk EU vikten av att den humanitära situationen förbättras genom en förlängning av vapenvilan, en öppning av gränsövergångarna och leveranser av varor och tjänster till befolkningen. Vidare betonade rådsslutsatserna från den 8 december att raketbeskjutningarna av Israel måste upphöra och bekämpandet av terrorism fortsätta. Europiska unionen och Sverige kommer fortsatt att verka för att den internationella humanitära rätten respekteras inklusive rätten till humanitärt tillträde samt att passagerna till Gaza öppnas och att rörelsefriheten på, inom och mellan de palestinska områdena förbättras.

Det är ett felaktigt påstående att EU och Sverige skulle ha fryst biståndet till den palestinska myndigheten eller Gaza, i stället har det skett en de facto-ökning. Sverige har under 2008 satsat betydligt mer på direktstöd till den palestinska myndigheten, utvecklingssamarbete samt humanitärt bistånd än föregående år, vilket även kommer Gaza till del. Utöver ett omfattande humanitärt bistånd, inte minst genom kärnstödet till UNRWA, stödjer vi även andra insatser i Gaza, bland annat det viktiga reningsverket i Beit Lahia.

Att motverka en permanent politisk uppdelning av de palestinska områdena är också en av Sveriges utgångspunkter i samarbetsstrategin för Västbanken och Gaza. En av de viktigaste åtgärderna för att förhindra en uppdelning är att få till stånd en återupptagen dialog mellan Fatah och Hamas. Jag delar därmed helt Ameer Sachets åsikt om behovet av försoning och dialog, och Sverige och EU stöder därför Egyptens medlingsinsatser för palestinsk försoning.  För att nå en lösning på den övergripande konflikten stöder vi de pågående förhandlingarna mellan israeler och palestinier inom ramen för Annapolisprocessen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.