detaljhandelsmonopolet för alkohol

Skriftlig fråga 1998/99:385 av Fredrik Graf, Carl (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-19
Anmäld
1999-02-23
Besvarad
1999-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:385 av Carl Fredrik Graf (m) till socialministern om detaljhandelsmonopolet för alkohol

den 19 februari

 

Monopolet att importera alkoholdrycker är borta sedan några år. Detta har bl.a. inneburit att en rad nya importörer har kunnat etablera sig på den svenska marknaden så att utbudet av t.ex. kvalitetsviner och specialprodukter ökar. Genom att detaljhandelsmonopolet finns kvar, så betyder det många gånger likväl svårigheter för olika importörer att kunna få ut sina produkter på marknaden.

Genom att införa en ordning med licensierade butiker, vid sidan om den statliga detaljhandeln, så skulle det innebära bättre möjligheter för importföretagen att kunna sälja sina produkter på den svenska marknaden under ordnade former. Den svenske konsumentens beroende av Systembolaget skulle minska, även om Systembolaget genom sin service och täckning med butiker över hela landet fortfarande skulle kunna vara en viktig aktör på marknaden.

 

Vilka åtgärder avser socialministern vidta för att göra det möjligt för både små och stora alkoholimportörer att på lika villkor kunna föra ut sina produkter på den svenska marknaden?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:385 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:385 om detaljhandelsmonopolet för alkohol
    Socialminister Lars Engqvist

den 24 februari

 

Carl Fredrik Graf har frågat mig om vilka åtgärder socialministern avser vidta för att göra det möjligt för både små och stora alkoholimportörer att på lika villkor kunna föra ut sina produkter på den svenska marknaden.

I målet C-185/95, åklagaren mot Harry Franzén, prövade EG-domstolen bestämmelserna om detaljhandelsmonopolet och dess funktionssätt mot artikel 37 i EG-fördraget, som reglerar anpassningen av statliga handelsmonopol. Sammanfattningsvis fann domstolen att detaljhandelsmonopolets kriterier och urvalsmetoder varken var diskriminerande eller av sådant slag att de missgynnade importerade produkter från små eller stora producenter eller importörer. Domstolen slog därför fast att ett statligt detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker utformat och anpassat såsom det svenska Systembolaget inte stred mot artikel 37 i EG-fördraget.

För svenskt vidkommande var EG-domstolens beslut mycket viktigt ur folkhälsoperspektiv. Det finns därför inte nu någon anledning att ändra på Systembolagets monopol och införa en ordning med licensierade butiker. Såväl små som stora alkoholimportörer har i dag såväl goda som lika villkor att föra ut sina produkter på den svenska marknaden över hela landet.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.