Till innehåll på sidan

Det svenska utsläppsreduktionsåtagandet enligt Cancún Agreement

Skriftlig fråga 2011/12:24 av Karlsson, Sara (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-04
Anmäld
2011-10-10
Besvarad
2011-10-12
Svar anmält
2011-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 oktober

Fråga

2011/12:24 Det svenska utsläppsreduktionsåtagandet enligt Cancún Agreements

av Sara Karlsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

I överenskommelsen i UNFCCC:s Cancún Agreements ska länderna rapportera in vilka frivilliga utsläppsminskningar de är beredda att göra. På UNFCCC:s hemsida beskrivs detta på följande sätt:

”During 2010, many countries submitted their existing plans for controlling greenhouse gas emissions to the Climate Change Secretariat and these proposals have now been formally acknowledged under the Climate Change Convention.”

Det innebär att det som svenska regeringen rapporterat in är föremål för det regelverk som slagits fast i klimatkonventionens många uppgörelser.

Kan miljöministern redovisa om regeringen rapporterat in det gemensamma åtagande som Sverige gjort inom EU eller om Sverige rapporterat in det beslut som riksdagen fattat och som är mer långtgående än EU:s mål?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:24 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 12 oktober

Svar på fråga

2011/12:24 Det svenska utsläppsreduktionsåtagandet enligt Cancún Agreements

Miljöminister Lena Ek

Sara Karlsson har frågat mig om regeringen har rapporterat in det gemensamma åtagande som Sverige gjort inom EU eller om Sverige rapporterat in det reduktionsmål som riksdagen har fattat.

Sverige agerar i de internationella klimatförhandlingarna via EU. Som en följd därav har EU och dess medlemsländer i Cancúnöverenskommelsen rapporterat in det gemensamma beslut som fattades inom ramen för klimat- och energipaketet, nämligen att EU:s medlemsländer ska sänka sina utsläpp med 20 procent till 2020 jämfört med 1990. Om andra länder gör jämförbara ansträngningar har EU och dess medlemsländer enats om att minska med 30 procent i stället. Denna ambition finns också återgiven i Cancúnöverenskommelsen.

EU och dess medlemsstater har enats om en intern fördelning av hur dessa 20 procent ska fördelas mellan medlemsstaterna.

Parallellt med beslut om utsläppsminskningar som fattas inom EU har Sverige sitt nationella utsläppsmål. Sveriges nuvarande klimatpolitik kommer till uttryck i de två propositionerna En sammanhållen klimat- och energipolitik som antogs av riksdagen i juni 2009. Riksdagen beslutade att målet för de svenska utsläppen av växthusgaser, från verksamheter som inte ingår i systemet för handel med utsläppsrätter, ska vara en minskning med 40 procent till år 2020 jämfört med 1990.

Sverige och övriga parter till klimatkonventionen redovisar sin nationella klimatpolitik regelbundet till konventionen genom så kallade nationalrapporter som tas fram enligt överenskomna riktlinjer. Sverige lämnade år 2009 in sin femte nationalrapport om klimatförändringar (Ds 2009:63) som bland annat beskriver Sveriges nationella mål för 2020, styrmedel och åtgärder för hur målet ska uppnås, prognoser och sammantagna effekter av styrmedel och åtgärder. Rapporterna är föremål för gedigen granskning under FN:s ledning. På så sätt reflekteras även det svenska utsläppsmålet under klimatkonventionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.