det rättspsykiatriska omhändertagandet

Skriftlig fråga 2004/05:1320 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-24
Anmäld
2005-03-24
Besvarad
2005-03-31
Svar anmält
2005-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 mars

Fråga 2004/05:1320

av Anita Sidén (m) till statsrådet Ylva Johansson om det rättspsykiatriska omhändertagandet

Statsrådet Ylva Johansson är ytterst ansvarig för hur rättspsykiatrin fungerar @ eller inte fungerar. Mer än var fjärde patient begår nya brott under sin vårdtid vilket är oacceptabelt.

Mellan åren 1995 och 1999 begick dessa patienter sju mord, åtta dråp, nio fall av grov misshandel och dessutom nitton sexualbrott och detta under den tid då de borde få hjälp med sina egna problem. Det är naturligtvis allvarligt då patienterna under rymningstiden kan skada både sig själva och sin omgivning.

Enligt Socialstyrelsens utvärdering från 2004 fungerar vården på de psykiatriska klinikerna inte bra.

Regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton påpekar att patienter inom rättspsykiatrin inte borde få kommunicera helt fritt med omvärlden: "Som det är idag får man inte ta ifrån dem deras internetuppkopplingar."

Vilka åtgärder ämnar statsrådet Ylva Johansson vidta för att förbättra vården och öka säkerheten vid landets rättspsykiatriska kliniker?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1320 besvarad av

den 31 marS

Svar på fråga 2004/05:1320 om det rättspsykiatriska omhändertagandet

Statsrådet Ylva Johansson

Anita Sidén har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att förbättra vården och öka säkerheten vid landets rättspsykiatriska kliniker.

Jag delar Anita Sidéns oro när det gäller säkerheten vid landets rättspsykiatriska kliniker. Mot bakgrund av ett uppdrag som regeringen lämnade till Socialstyrelsen i regleringsbrevet för 2004 har Socialstyrelsen föreslagit kraftfulla förändringar av lagstiftningen vad gäller säkerheten inom rättspsykiatrin. Styrelsen föreslår bland annat att det ska ställas krav på lokaler, personal och utrustning utifrån säkerhetsaspekterna samt att Socialstyrelsens tillsyn ska utvidgas till att omfatta även säkerheten vid de rättspsykiatriska klinikerna. Förslaget bereds för närvarande inom Regeringskansliet och jag avser att efter sommaren återkomma med förslag på området.

Det är i vissa fall även ett problem för säkerheten och vården inom rättspsykiatrin att patienter fritt kan använda mobiltelefoner och Internetuppkopplingar för att kontakta målsägande eller begå nya brott. Bland andra Justitieombudsmannen och Socialstyrelsen har den senaste tiden påtalat att problemet förekommer i liknande former inom både den rättspsykiatriska vården och den psykiatriska tvångsvården.

Regeringen har med anledning av detta hos den nationella psykiatrisamordnaren väckt frågan om behovet av inskränkningar i patientens rätt att använda bland annat telefon och post. Psykiatrisamordnaren har utrett frågan och har lämnat ett förslag som innebär att patientens rätt att använda till exempel mobiltelefon och Internet ska kunna begränsas under vissa förutsättningar. Psykiatrisamordnarens förslag ska nu remissbehandlas.

Vad slutligen gäller förbättringar av vården genomför regeringen under åren 2005 och 2006 en satsning om totalt 700 miljoner kronor för att stärka vård, sysselsättning, boende och verksamhetsutveckling för personer med psykisk sjukdom eller psykiskt funktionshinder. Det är min förhoppning att detta ska leda till förbättringar även av den rättspsykiatriska vården.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.