det ökade antalet flyktingar från Tibet

Skriftlig fråga 1998/99:67 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-13
Anmäld
1998-11-16
Besvarad
1998-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:67 av Carina Hägg (s) till utrikesministern om det ökade antalet flyktingar från Tibet

Hur avser regeringen att hantera remissen om FUNKIS-utredningen och den proposition som är aviserad till i vår?

 

den 13 november

den 13 november

Under en tid har det pågått ett arbete för att Falu gruva skall upptas på Unescos världsarvslista. Länsstyrelsen Dalarna, Falu kommun, Stora och många fler har engagerat sig i detta. Att komma med på världsarvslistan är betydelsefullt såväl av turistiska som andra skäl. Det vore mycket glädjande om ett positivt beslut kunde tas under industriminnesåret 1999.

Enligt uppgift handläggs frågan för närvarande av Riksantikvarieämbetet. Eftersom det är regeringen som tar ställning till eventuell nominering hos Unesco, vill jag fråga kulturministern:

Kommer kulturministern att medverka till att Falu gruva upptas på Unescos världsarvslista?

 

den 13 november

den 13 november

Sedan en tid har vi nåtts av uppgifter om att antalet flyktingar från Tibet ökar. Under oktober lär flyktingströmmen ha tiofaldigats. Flyktingar som förfryser tår och fingrar av köldskador, andra dör under färden över Himalaya. Något gör att människor trots strapatser och stor fara ändå ser en flykt som sin enda möjlighet. Den förklaring som hittills framkommit talar om ett ökat förtryck av tibetanerna och en förnyad kampanj mot religiösa inrättningar, något som djupt oroar.

Samtidigt har vi kunnat glädjas med Kina åt undertecknandet av FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Det som återstår i den delen är att ratificera konventionen av den nationella folkkongressen. Men det är rimligt att intresset för vad som händer i Tibet nu också sätts i fokus mot bakgrund av Kinas undertecknande av FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.

Min fråga till ministern är om ministern, mot bakgrund av det ökade antalet flyktingar från Tibet, vidtagit någon åtgärd i internationella organisationer.

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:67 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:67 om det ökade antalet flyktingar från Tibet
    Utrikesminister Anna Lindh

den 20 november

Carina Hägg har frågat mig om jag mot bakgrund av det ökade antalet flyktingar från Tibet har vidtagit några åtgärder i internationella organisationer. Carina Hägg hänvisar till uppgifter om att flyktingströmmen från Tibet skulle ha tiofaldigats.

Enligt vår information har man vare sig i Dalai lamas högkvarter i Dharamsala eller i lägren för tibetanska flyktingar i Indien och Nepal märkt av någon dramatiskt ökad flyktingström från Tibet på senare tid. Även UNHCR invänder mot uppgiften om en tiodubbling av antalet flyktingar under oktober månad. Det hindrar inte att det finns anledning för oss att känna oro över situationen i Tibet, och de rapporter vi får om bl.a. myndigheternas kampanjer riktade mot religiösa och nationalistiska grupper och om missförhållanden i fängelser. I olika sammanhang, direkt, genom EU och i internationella forum framför vi också denna oro till den kinesiska regeringen. Inte minst inom EU för vi en aktiv dialog om de mänskliga rättigheterna med Kina där situationen i Tibet behandlas ingående. EU-ländernas Pekingambassader gör även regelbundet besök i Tibet för att på plats diskutera dessa frågor. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Mary Robinson, besökte även Tibet under sin Kinaresa.

Kina har undertecknat konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna liksom konventionen om de medborgerliga och politiska rättigheterna och kan förväntas ratificera dessa båda konventioner, förhoppningsvis inom en nära framtid. Därmed ökar möjligheterna att stärka den tibetanska befolkningens religiösa och kulturella rättigheter.

Sverige kommer att fortsätta att kritisera de allvarliga kränkningar som sker i fråga om det tibetanska folkets religiösa och kulturella rättigheter och framföra våra synpunkter i internationella sammanhang och direkt till den kinesiska regeringen i den svenska dialogen och i EU:s dialog med Kina.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.