Till innehåll på sidan

Det nordiska samarbetet och vägen framåt ur coronakrisen

Skriftlig fråga 2019/20:1430 av Arman Teimouri (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-27
Överlämnad
2020-05-27
Anmäld
2020-05-28
Svarsdatum
2020-06-03
Sista svarsdatum
2020-06-03
Besvarad
2020-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Våra nordiska grannar lättar nu på en del av de restriktioner som införts under pandemin för att minska smittspridningen. Man planerar inför en gradvis öppning av ländernas gränser och sneglar på till exempel Baltikum som infört en resebubbla som medborgare från Estland, Lettland och Litauen fritt kan resa inom. I både Norge och Danmark ifrågasätts dock om Sverige skulle kunna vara del av en motsvarande nordisk resebubbla. Sverige ses som en risk med högre smittspridning än övriga nordiska länder och riskerar därför att exkluderas när våra grannländers gränser öppnas.

Det nordiska samarbetet bygger på solidaritet, koordination och samverkan mellan länderna. Detta gäller framför allt i kristider då samarbetet behövs som mest. Att Sverige då riskerar att hamna på sidlinjen och exkluderas från vägen framåt när de nordiska samhällena börjar öppna upp är högst oroväckande. Om inte annat så vore symboliken förödande för Sveriges anseende. Bilden blir att Sverige är en riskfaktor som inte kan inkluderas fullt ut i det nordiska samarbetet. Detta kan även få konsekvenser internationellt utanför Norden. Bilden av ett Sverige som alltid går sin egen väg och inte går att samarbeta med är inte något eftersträvansvärt.

Även om Sverige har en högre redovisad smittspridning än våra nordiska grannar måste vi visa att vi fullt ut deltar i det nordiska samarbetet. Isolering och utanförskap är inte vägen framåt. Det är nu det verkligen behövs koordination och samverkan inom Norden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkra Sveriges inkludering i det nordiska samarbetet och vägen framåt efter coronapandemin?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1430 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Hallberg

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1430 av Arman Teimouri (L)
Det nordiska samarbetet och vägen framåt ur coronakrisen

Arman Teimouri har frågat mig vad jag och regeringen avser göra för att säkra Sveriges inkludering i det nordiska samarbetet och vägen framåt efter coronapandemin.

Sverige och de nordiska grannländerna fortsätter att ha ett nära samarbete under coronakrisen, till exempel på myndighetsnivå liksom i extrainsatta nordiska utrikesminister- och samarbetsministermöten, samt i bilaterala kontakter. Jag och mina kollegor i regeringen har en nära dialog med våra ministerkollegor i de nordiska grannländerna. Vi delar alla en vision att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region.

I våra kontakter med Finland, Norge, Danmark och Island fortsätter Sverige lyfta fram vikten av att vi så långt som möjligt koordinerar kommande steg tillsammans och hittar pragmatiska lösningar för våra gränsregioner. Jag och mina ministerkollegor framhåller också det flexibla och lösningsorienterade förhållningssätt som svenska kommuner och regioner, företag och myndigheter uppvisar för att medverka till gemensamma lösningar.

Genom konstruktivt och pragmatiskt samarbete mellan Sverige och våra nordiska grannländer har arbetspendling och varutransporter kunnat fortsätta under covid-19-pandemin. Samtidigt har till exempel norska karantänsregler för att förhindra smittspridning slagit mycket hårt mot gränshandeln och besöksnäringen i Sverige. Följderna för våra gränskommuner är djupt oroande. Från svensk sida vill vi nu så snart som möjligt, under ansvarsfulla former, återuppta både gränshandel och besöksnäring i gränskommunerna. Detta lyfter vi också fram i våra kontakter med Norge, Finland och Danmark.

Jag har också talat med landshövdingarna i Västra Götaland och Värmland samt haft möte med företrädare för svenska kommuner och regioner längs den norska gränsen, för att ta del av erfarenheter och diskutera konstruktiva lösningar.

EU-kommissionen har pekat på att ett öppnande först bör ske regionalt och har presenterat ett förslag, som just nu diskuteras, för att EU-länderna ska kunna agera samordnat. Förslaget betonar att åtgärder måste vara proportionerliga, icke-diskriminerande (dvs att samma regler gäller för EU-medborgare oavsett nationalitet) och ta hänsyn till smittläget lokalt.

Regeringen framhåller också konsekvent att åtgärder som begränsar den fria rörligheten för varor, tjänster och arbetstagare på den inre marknaden bör utformas så att de inte görs mer inskränkande än nödvändigt, och inte heller upprätthålls längre än nödvändigt.

Stockholm den 3 juni 2020

Anna Hallberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.