det genmanipulerade mjölkhormonet BST

Skriftlig fråga 1998/99:524 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-04-08
Anmäld
1999-04-13
Besvarad
1999-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:524 av Yvonne Ruwaida (mp) till miljöministern om det genmanipulerade mjölkhormonet BST

den 8 april

 

Det genmanipulerade mjölkhormonet BST är förbjudet i EU sedan 1990 då hormonet kan öka cancerrisken hos människor. Hormonet ökar halten av den insulinliknande tillväxtfaktorn IGF-1 i mjölken, som i sin tur misstänks öka risken för bröst- och prostatacancer. Hormonet är dock godkänt i USA där det ges i sprutor till kor.

Den 19 april skall FAO/WHO-kommittén Codex träffas för att besluta om BST. Om Codex beslutar att godkänna BST är vårt förbud hotat.

Min fråga till miljöministern är därför:

 

Avser regeringen agera för att Codex inte godkänner BST?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:524 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:524 om det genmanipulerade mjölkhormonet BST
    Jordbruksminister Margareta Winberg

 

Yvonne Ruwaida har frågat miljöministern om regeringen avser att agera för att Codex inte skall godkänna BST. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Inom Codex Alimentarius diskuteras för närvarande fastställande av högsta tillåtna halt av tillväxthormonet BST - bovint somatotropin - i mjölk. Ärendet kommer att behandlas för eventuellt beslut vid Codexkommissionens möte i Rom den 28 juni-3 juli 1999. Vid mötet i september 1998 i Codexkommittén för rester av veterinärmedicinska preparat i livsmedel, som

är den kommitté som förbereder ärendet för beslut i Codexkommissionen, var gemenskapens position att beslut om fastställande av gränsvärde skall avvakta ytterligare vetenskapliga studier.

Codex kommitté för allmänna principer - Codex Committee on General Principles (CCGP) - möts i Paris den 19-23 april 1999. Kommittén skall enligt dagordningen diskutera vilka andra relevanta faktorer förutom vetenskap som skall beaktas vid utarbetandet av Codexstandarder. BST kommer i detta sammanhang att behandlas som en fallstudie för att exemplifiera hur sådana andra relevanta faktorer kan vägas in. Något beslut angående fastställande av gränsvärden för BST kommer alltså inte att fattas av denna kommitté.

Inom EU råder t.o.m. utgången av år 1999 förbud mot marknadsförande och användning av BST till mjölkkor. Förbudet motiveras i första hand av djurhälsoskäl, då bl.a. en förhöjd frekvens av juverinflammationer har konstaterats vid användning av hormonet. Detta bekräftas också av senare tids studier på området. Nyare studier indikerar även negativa effekter i fråga om människors hälsa.

Dessa förhållanden visar att det finns starka skäl för att upprätthålla förbudet mot användning av BST. Inom gemenskapen råder enighet i denna fråga varför Sverige med kraft kommer att stödja och arbeta för den gemensamma EG-positionen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.