Till innehåll på sidan

Det framtida samarbetet med Danmark mot den organiserade brottsligheten

Skriftlig fråga 2016/17:117 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-14
Överlämnad
2016-10-14
Anmäld
2016-10-18
Svarsdatum
2016-10-19
Besvarad
2016-10-19
Sista svarsdatum
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I en folkomröstning i december 2015 röstade det danska folket för ett fortsatt undantag mot delar av EU:s rättspolitik. EU har svarat Danmark med att landet från och med nästa år inte längre kan vara en del av Europol. Om Danmark skulle kastas ut ur Europol skulle det antagligen försvåra svensk-danskt polissamarbete mot organiserad brottslighet, exempelvis vapensmuggling, människohandel och narkotikalangning. Det ligger i svenskt intresse att vi ska kunna fortsätta att samarbeta med våra grannar mot den grova organiserade brottsligheten.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Avser statsrådet att verka för att samarbetet mot den organiserade brottsligheten kan fortsätta, till exempel genom ett bilateralt samarbete mellan Sverige och Danmark, ett nordiskt polissamarbete eller något annat samarbete, till exempel i Interpols regi?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:117 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



PAGE

2


Dnr Ju2016/06934/POL

Dnr Ju2016/07060/POL.

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:83 av Johan Hedin (C) Danmarks medlemskap i Europol samt fråga 2016/17:117 av Jens Holm (V) Det framtida samarbetet med Danmark mot den organiserade brottsligheten

Johan Hedin har frågat mig hur jag och regeringen avser att agera för att säkerställa den gränsöverskridande brottsbekämpningen om Danmark inte längre är med i Europol. Jens Holm har frågat om jag avser verka för att samarbetet mot den organiserade brottsligheten kan fortsätta, till exempel genom ett bilateralt samarbete mellan Sverige och Danmark, ett nordiskt polissamarbete eller något annat samarbete, till exempel i Interpols regi.

De nordiska länderna har en mångårig historik av långtgående polissamarbete. Även om Danmark lämnar Europol kan Sverige samarbeta polisiärt med Danmark, t.ex. genom informationsutbyte. Förutom bilateralt samarbete finns även andra internationella polissamarbetsorgan, t.ex. Interpol, genom vilka arbetet kommer fortlöpa.

Oavsett om Danmark deltar i samarbetet inom Europol eller inte, är Sverige angeläget om att det polisiära samarbetet med Danmark kan ske i så stor utsträckning som möjligt. Jag har nyligen diskuterat förutsättningarna för Danmarks fortsatta deltagande i Europolsamarbetet med nytillträdde EU-kommissionären för unionens säkerhet, Julian King. Jag kommer att fortsätta följa frågan och arbeta för ett i framtiden fortsatt nära och långtgående samarbete.

Stockholm den 19 oktober 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.