Den växande hotbilden mot judar

Skriftlig fråga 2008/09:745 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-16
Anmäld
2009-03-17
Svar anmält
2009-03-25
Besvarad
2009-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga

2008/09:745 Den växande hotbilden mot judar

av Hans Backman (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Judiska centralrådet har uttryckt sin oro över den senaste tidens brandattentat mot judiska byggnader och över antiisraeliska demonstrationer. Bland annat utsattes det judiska kapellet i Malmö i januari för ett brandattentat. Propalestinska motdemonstranter till en manifestation som stödde Israel bröt också i februari igenom avspärrningarna för att attackera proisraeliska demonstranter. Polisen försökte hålla emot när demonstranterna kastade flaskor och sköt raketer.

Judiska centralrådet har skickat ett brev till justitieminister Beatrice Ask där man vädjar om hjälp för att stoppa den växande hotbilden mot judar.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga vilka åtgärder justitieministern avser att vidta för att stoppa den växande hotbilden mot judar.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:745 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 25 mars

Svar på fråga

2008/09:745 Den växande hotbilden mot judar

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Backman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa den växande hotbilden mot judar.

Regeringen ser allvarligt på de angrepp som har riktats mot israeliska och judiska intressen i Sverige. Det är självklart att den judiska befolkningen i Sverige ska kunna känna sig trygg. Jag har också träffat företrädare för de judiska församlingarna och diskuterat dessa frågor.

Både polisen och säkerhetspolisen har den senaste tiden intensifierat sina insatser för att skydda israeliska och judiska intressen i Sverige. Det gäller både officiella representationer som den israeliska ambassaden och de judiska församlingarna runt om i Sverige. Den dialog som polisen och säkerhetspolisen sedan tidigare för med församlingarna har också fördjupats.

Brottsligheten som den senaste tiden riktats mot judiska intressen i Sverige utgör angrepp mot grundläggande fri- och rättigheter, och ytterst mot demokratin. För att samhället ska kunna motverka dessa våldsyttringar krävs långsiktiga åtgärder som går utöver de brottsbekämpande och rättsvårdande myndigheternas ansvar och som inriktas på förebyggande arbete mot extremism och radikalisering. Regeringen har därför gett Brottsförebyggande rådet och säkerhetspolisen i uppdrag att göra en kartläggning av våldsinriktad extremism i Sverige. I uppdraget ingår att beskriva vilka metoder som används och mot vilka våldet riktas samt hur det lokala preventiva arbetet kan utvecklas för att motverka och förebygga extremism av det här slaget.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.