Den svenska vildsvinsstammen

Skriftlig fråga 2023/24:455 av Malin Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-28
Överlämnad
2023-12-29
Besvarad
2024-01-12
Sista svarsdatum
2024-01-12
Svarsdatum
2024-01-12
Anmäld
2024-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

År 2023 blev året då även Sverige drabbades av den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest. Den 6 september konstaterades Sveriges första fall av afrikansk svinpest. Vi hamnade i ett allvarligt läge, och myndigheterna agerade mycket snabbt för att smittan inte skulle spridas vidare i naturen och till våra tamgrisar, vilket skulle ha fått katastrofala konsekvenser. Många hjälptes åt i det drabbade området, och frivilliga jägare gjorde en enorm insats.

Vi socialdemokrater lade under förra mandatperioden fram ett vildsvinspaket och förslag gällande utfodring för att få en vildsvinsstam i balans och för att mer vildsvinskött skulle serveras på våra tallrikar. Det gav resultat, och de senaste åren har stammen minskat med en tredjedel. Men hur stor vildsvinsstam vi har är osäkert, och vildsvinen orsakar stora skador i jordbruket. Samtidigt är oron stor över att en för stor vildsvinsstam kommer att vara förödande vid ytterligare utbrott av den afrikanska svinpesten.

Sveriges vildsvinsstam har länge varit debatterad. Samtidigt som vildsvinen är ett vilt som uppskattas av jägare orsakar även vildsvinen stora skador inom framför allt jordbruket. Det har nu lagts fram förslag på att minska stammen drastiskt, och LRF har gjort en hemställan om att minska vildsvinsstammen med hela 90 procent.

Utfodring av vildsvin sker i dag genom både stödutfodring och avledningsutfodring. Den 1 oktober 2021 trädde ett nytt regelverk i kraft med möjlighet för länsstyrelser att fatta beslut om förbud mot utfodring. Sedan reglerna infördes har en enda länsstyrelse fattat beslut om förbud mot utfodring med stöd av regelverket, nämligen Länsstyrelsen i Jönköpings län. Enligt reglerna får beslutet inte omfatta foder som placeras på åtelplatser för att bedriva åteljakt. I dag finns ingen definition av vad som är en åtel, och det gör det svårt att fatta de beslut som ibland krävs.

Utifrån detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Hur stor vildsvinsstam anser ministern att Sverige ska ha, och vilka åtgärder tänker ministern vidta för att vi ska ha en generell definition av vad en åtel är, något som gäller i hela landet så att var och en vet vilka åtlar som är tillåtna, och vilket slags utfodring som kan förbjudas?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:455 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/03934 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:455 av Malin Larsson (S)
Den svenska vildsvinsstammen

Malin Larsson har frågat mig hur stor vildsvinsstam jag anser att Sverige ska ha, och vilka åtgärder jag tänker vidta för att vi ska ha en generell definition av vad en åtel är, något som gäller i hela landet så att var och en vet vilka åtlar som är tillåtna, och vilket slags utfodring som kan förbjudas.

Jag vill inleda med att säga att jag instämmer i Malin Larssons beskrivning att både jägare och myndigheter har gjort och gör ett fantastiskt och imponerande jobb i att hantera konsekvenserna av utbrottet av afrikansk svinpest i september 2023.

Vildsvinsstammen har de senaste åren minskat. Enligt uppgifter från Naturvårdsverket har populationen minskat från 300 000–400 000 vildsvin år 2020 till ungefär 210 000–240 000 vildsvin nu. Jag har varit tydlig med att vildsvinsstammen behöver fortsätta minska jämfört med den stam vi har idag, men att sätta en exakt siffra tror jag inte kommer leda till att fler vildsvin skjuts. Det handlar om att underlätta jakten på andra sätt. Exakt hur den kan underlättas är en fråga som just nu bereds i Regeringskansliet.

Ett konkret exempel på vad regeringen redan genomfört är överlämnandet av proposition Sekretess för uppgifter om jägare hos länsstyrelsen och Polismyndigheten (prop. 2023/24:61) till riksdagen. För att jaktvapen inte ska riskera att hamna i orätta händer föreslås i propositionen att vissa uppgifter om jägare som registrerar sig hos länsstyrelsen ska omfattas av sekretess. Detta är ett viktigt steg för att till våren möjliggöra regeringens avsikt att jägare ska få sälja små mängder vildsvin eller kött av vildsvin direkt till slutkonsumenter.

En annan pusselbit är den treåriga överenskommelse Naturvårdsverket har träffat med SLU om utveckling av en standardiserad metod att mäta skador i gröda orsakade av vildsvin.

Parallellt med detta förs också samtal med Naturvårdsverket om den möjlighet som finns för myndigheten att meddela föreskrifter om åtling för jakt vid åtelplatser som anordnats för ändamålet (åteljakt).

Stockholm den 12 januari 2024

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.