Den svenska vargstammen

Skriftlig fråga 2017/18:95 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-11
Överlämnad
2017-10-12
Anmäld
2017-10-13
Svarsdatum
2017-10-18
Sista svarsdatum
2017-10-18
Besvarad
2017-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Vargen är ett mycket omdebatterat vilt i den svenska faunan. Många upprörda känslor leder till svåra diskussioner om vargens antal och om dess existens i den svenska skogen.

Riksdagen har fattat beslut om en nivå för den svenska vargstammen som utgångspunkt för hur vargförvaltningen ska bedrivas, men i dagsläget ligger den antagna nivån för antalet vargar i Sverige väsentligt högre än det av riksdagen beslutade intervallet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att den svenska vargstammen ska stabilisera sig på en nivå som ligger inom det av riksdagen fastställda intervallet för den svenska vargstammen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:95 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/02467/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:95 av Erik Ottoson (M) Den svenska vargstammen

Erik Ottoson har frågat Sven-Erik Bucht vad han avser att vidta för åtgärder för att den svenska vargstammen ska stabilisera sig på en nivå som ligger inom det av riksdagen fastställd intervallet. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Riksdagen fastslog i sitt betänkande En hållbar rovdjurspolitik, 2013/14:MJU7, att vargens referensvärde för en gynnsam bevarande-status när det gäller populationen i Sverige ska vara minst 170–270 individer. Riksdagen ansåg att förvaltningsplanerna ska vara de adaptiva verktygen för att nå det övergripande och långsiktiga målet om att vargen ska uppnå och bibehålla en gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas.

Efter en vetenskaplig bedömning 2015 konstaterade Naturvårdsverket i den nationella förvaltningsplanen att den svenska vargstammen har gynnsam bevarandestatus under förutsättning att det finns minst 300 vargar i Sverige och att minst en ny invandrad varg från Finland eller Ryssland reproducerar sig med en skandinavisk varg varje 5-årsperiod.

Stockholm den 18 oktober 2017

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.