den svenska julgrisen

Skriftlig fråga 1998/99:170 av Norinder, Patrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-12-09
Anmäld
1998-12-14
Besvarad
1998-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:170 av Patrik Norinder (m) till statsrådet Mona Sahlin om den svenska julgrisen

den 9 december

Grymt sa julgrisen. Här trodde man att jordelivet skulle bli enklare för en stackars julgris. Men icke! År 1995 reglerades julgrisens väg från födsel till konsument av 6 412 paragrafer. Själva grisuppfödningen styrdes av 1 165 paragrafer, 585 reglerade resan med slaktbilen, 992 slakteriets hantering, 656 transporten till skinkfabriken och 656 från skinkfabriken, 1 265 andra paragrafer reglerade vidareförädlingen och slutligen reglerades butikens verksamhet av 1 093 paragrafer innan julgrisen hamnade på julbordet. Detta enligt en SAF-rapport, december 1995.

Allt prat om förenkling av regler har just blivit - prat. SAF har i en rapport "Regleringars effekt på ekonomin, 1997-08-18" kommit fram till att den genomsnittliga ökningen av regelverket ligger på ca 5 % per år. Om den trenden hållit i sig skulle regelverket i dag omfatta ca 7 000 paragrafer för julgrisen. Företagsreglerna ökar även ungefär dubbelt så fort som övriga regler. En regleringsbörda som företagarna upplever som allt tyngre och tyngre för vart år.

Det är tungt att vara julgris i Sverige. Inte nog med att alla regelverk gör det krångligt och kostsamt, utan produktionen är i dagsläget även olönsam för producenten. Finns det ett liv efter jul för en svensk julgris och dess producenter?

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att minska regelverket för företagarna och den svenska julgrisen?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:170 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:170 om den svenska julgrisen
    Statsrådet Mona Sahlin

den 22 december

Patrik Norinder har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att minska regelverket för företagarna och den svenska julgrisen.

Norinder pekar i sin fråga på att grisen är kringgärdad av ett stort antal regler både före och efter att den blivit julskinka - en regleringsbörda som får honom att undra om det finns ett liv efter jul för en svensk julgris och dess producent.

Jag är helt klar över att krångliga och onödiga regler för att driva företag så långt som möjligt måste tas bort eller undvikas. Det var ett av Småföretagsdelegationens viktigaste förslag och i Regeringskansliet pågår arbetet med att bereda bl.a. förslagen från delegationen. Jag har för övrigt nyss presenterat ett antal förslag och åtgärder som underlättar livet för företagarna - även om de inte förlänger livet för grisen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.