Till innehåll på sidan

Den privata rehabiliteringsbranschens förutsättningar att konkurrera

Skriftlig fråga 2005/06:1185 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-13
Anmäld
2006-03-13
Besvarad
2006-03-22
Svar anmält
2006-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga 2005/06:1185 av Hans Backman (fp) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Den privata rehabiliteringsbranschens förutsättningar att konkurrera

Försäkringskassans roll som samordnare av rehabilitering inskränker sig till att genomföra försäkringsmedicinska utredningar för att klargöra den arbetsförmåga som återstår hos personen i fråga. Inom detta område har den privata rehabiliteringsbranschen sett en dramatisk minskning av antalet utredningar. I samband med det har det framkommit att det från Försäkringskassan centralt utgått direktiv om att man ska anlita Försäkringsmedicinskt Centrum (FMC) för utredningarna. FMC är Försäkringskassans egen utredningsenhet och det uppstår därmed frågor om objektivitet i dessa utredningar.

Mot bakgrund av att den påbörjade upphandlingen av utredningstjänster avbröts under hösten 2005 känns styrningen av försäkringsmedicinska utredningar centralt från Försäkringskassan och till dess egen utredningsenhet FMC osund. Huvudkriterier för att uppfylla kraven för att få avtal är i första hand kompetens, i andra hand pris och i tredje hand geografisk närhet. Det finns ingenting uttalat i anbudsunderlaget att FMC ska gynnas av Försäkringskassan.

Kompetensmässigt är FMC och övriga rehabiliteringsaktörer som nu är aktuella i anbudet likvärdiga. Men FMC ligger betydligt högre i pris för motsvarande utredning än många andra aktörer och finns geografiskt på ett fåtal ställen i Sverige, vilket innebär reskostnader och olägenheter för den som är föremål för utredning.

Jag vill därför fråga om statsrådet avser att vidta åtgärder för att förhindra att den privata rehabiliteringsbranschen utsätts för osund konkurrens.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1185 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2005/06:1185 om den privata rehabiliteringsbranschens förutsättningar att konkurrera

Statsrådet Hans Karlsson

Hans Backman har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förhindra att den privata rehabiliteringsbranschen utsätts för osund konkurrens.

Försäkringskassan har särskilda medel för bland annat köp av aktiva rehabiliteringsinsatser och arbetstekniska hjälpmedel. De tjänster som Försäkringskassan kan köpa är sådana som bedöms vara nödvändiga för att återföra en person i arbete. Det gäller tjänster för utredning av förutsättningarna för återgång i arbete samt för direkta åtgärder som syftar till att underlätta återgång i arbete. Försäkringskassan får inte använda medlen för köp av aktiva rehabiliteringsåtgärder för sjukskrivna arbetslösa.

Under 2005 köpte Försäkringskassan utredningar för knappt 441 miljoner kronor. Denna summa utgör 58 % av de totala utgifterna för köp av arbetslivsinriktade rehabiliteringstjänster. Försäkringsmedicinskt centrum (FMC), som är en resultatenhet inom Försäkringskassan, är den största leverantören av utredningar. FMC gjorde för Försäkringskassans räkning utredningar för totalt 95 miljoner kronor under 2005. Försäkringskassans produktionsledning har för 2006 träffat en överenskommelse med FMC om leverans av 4 000 försäkringsmedicinska utredningar till en kostnad av ca 110 miljoner kronor. Överenskommelsen omfattar därmed ett större belopp än föregående års köp från FMC, men ger fortfarande ett betydande utrymme för privata företag att leverera försäkringsmedicinska utredningar.

I den överenskommelse som slutits ingår att länskontorens beställningar ska ske i enlighet med specifika pris- och kvalitetsvillkor. En särskild expertgrupp ska avgöra vad som kan betraktas som konkurrenskraftiga förutsättningar beträffande pris och kvalitet. Vidare har ett kvalitetsråd etablerats. Rådet ska följa upp att kvalitet, volym samt service av de försäkringsmedicinska utredningarna är tillfredställande.

Utifrån ovanstående nämnda förhållanden finner jag för närvarande inte anledning att vidta några särskilda åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.