den politiska situationen på Maldiverna

Skriftlig fråga 2003/04:1569 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-27
Besvarad
2004-09-10
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Fråga 2003/04:1569

av Ulf Holm (mp) till utrikesminister Laila Freivalds om den politiska situationen på Maldiverna

På Maldiverna har det de senaste veckorna utbrutit oroligheter i form av massgripanden av politiska opponenter till den sittande presidenten Maumoon Abdul Gayoom. En demonstration med kravet på att politiska fångar skulle friges urartade sedan polisen använt tårgas och batong. Därefter utlystes undantagstillstånd på huvudön Malé.

Orsakerna till det växande missnöjet på Maldiverna är flera. Den nuvarande presidenten styr landet sedan 1978 och politiska partier är förbjudna. Presidentvalen vart femte år är en fars eftersom man i praktiken bara kan omvälja sittande presidenten. Kraven på politiska reformer och mänskliga rättigheter har framförts starkare och starkare de senaste åren. Samtidigt finns flera rapporter om fängslande av politiska opponenter som kritiserat den sittande presidenten. Det förbjudna Maldiviska demokratiska partiet, MDP, med högkvarter på Sri Lanka, är det enda organiserade politiska motståndet mot president Gayoom och verkar bland annat för flerpartisystem.

Presidenten höll ett linjetal i juni i år där han lovade förändringar, såväl för det politiska systemet som för rättsväsendet och de mänskliga rättigheterna. Med tanke på massgripandena den senaste tiden torde det stå klart att presidenten inte har för avsikt att genomföra några förändringar. Tvärtom tycks nu presidenten vara beredd att ta till våld för att behålla makten.

Vad avser utrikesministern att göra med anledning av den uppkomna situationen på Maldiverna?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1569 besvarad av

den 10 september

Svar på fråga 2003/04:1569 om den politiska situationen på Maldiverna

Utrikesminister Laila Freivalds

Ulf Holm har frågat mig vad jag avser att göra med anledning av den uppkomna situationen i Maldiverna.

Jag instämmer med Ulf Holms beskrivning av den aktuella situationen i Maldiverna. Den ger anledning till oro.

Efter oroligheterna i augusti i år beslutade EU att sända en fact-finding mission för att samla in förstahandsuppgifter om händelserna, såsom införande av undantagstillstånd och behandling av de parlamentsledamöter och andra som arresterats. Av EU-missionens rapport framgår att flertalet av de arresterade släpptes villkorligt i anslutning till EU-missionens besök, men att 79 personer fortfarande hölls fängslade. Vidare framgår av rapporten att behandlingen under fångenskapen hade varit acceptabel.

EU-missionen rekommenderar i sin rapport att EU ska utnyttja sina möjligheter för att verka för främjande av demokratiska reformer i Maldiverna och föreslår att EU genomför en démarche hos Maldivernas regering bland annat med begäran om att undantagstillståndet omedelbart ska upphöra och att den utlovade reformprocessen återupptas. Man noterar i sammanhanget att mer än 50 % av Maldivernas BNP kommer från turism och att majoriteten av turisterna kommer från EU-länderna.

Sverige stöder helt EU-missionens rekommendationer, i synnerhet förslaget om en gemensam EU-démarche, som sannolikt kommer att genomföras inom den närmaste framtiden, och vi kommer fortsatt att följa utvecklingen i Maldiverna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.