Den östliga förbindelsen

Skriftlig fråga 2016/17:161 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-19
Överlämnad
2016-10-19
Anmäld
2016-10-20
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Stockholm är en tillväxtmotor för hela Sverige och hamnar högt i rankningar över innovation och tillväxt i jämförelse med andra större städer i världen. För att Stockholm fortsatt ska kunna behålla sin position behövs fortsatta investeringar i infrastrukturen, inte minst i ljuset av den stora inflyttning som sker till Stockholmsregionen. Stockholm är en av de fem snabbast växande regionerna i Europa. Mellan slutet av 2008 och slutet av 2014 växte staden med drygt 100 000 personer, i genomsnitt 46 personer per dag. År 2020 beräknas en miljon människor bo i Stockholm.

Stockholms snabba tillväxt medför ökade trafikbehov och ställer därför höga krav på smarta trafiklösningar och välfungerande infrastruktur anpassad efter invånarnas behov och förväntningar. Fler investeringar måste därför till för att möta behoven. Det är även viktigt att dessa satsningar genomförs med hänsyn till miljö och trafiksäkerhet. För att värna och stärka tillväxten i Stockholm – och därmed även i landet – är det därför nödvändigt att förstärka vägnätet för en hållbar infrastruktur.

Att bygga den östliga förbindelsen är ett nödvändigt och naturligt nästa steg i denna strävan. Exempelvis har Trafikverket i rapporten ”Östlig förbindelse – Trafikanalys och nyttor” beräknat att trafikefterfrågan i innerstaden kommer att minska så pass mycket att köerna till stor del försvinner. Stockholms Handelskammare har vidare beräknat att köerna på Södra länken kommer att minska med 25 procent och köerna på Essingeleden med 15 procent. Det är därför sannolikt att den östliga förbindelsen – och därmed fullbordandet av förbifarten – skulle minska snarare än öka påfrestningarna på miljön, eftersom köerna skulle minska och således även utsläppen av avgaser och koldioxid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Kommer regeringen att besluta om byggstart för den östliga förbindelsen, och när väntas i så fall beslutet om byggstart fattas?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:161 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/06541/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:161 av Tina Ghasemi (M) Den östliga förbindelsen

Tina Ghasemi har frågat mig om regeringen kommer att besluta om byggstart för den östliga förbindelsen, och när väntas i så fall beslutet om byggstart fattas.

Den utredning som den förra regeringen tillsatte om utbyggnad av nya stambanor och åtgärder för bostäder och ökad tillgänglighet i storstäderna, den så kallade Sverigeförhandlingen, har enligt sitt direktiv bland annat till uppgift att analysera och pröva möjliga finansieringslösningar för en östlig förbindelse i Stockholm. Sverigeförhandlingen fortlöper utifrån beslutade direktiv och utredningen ska slutredovisas senast den 31 december 2017.

Regeringen avser att avvakta utredningens fortsatta arbete innan ytterligare åtgärder vidtas. Den 11 oktober 2016 lade regeringen fram propositionen Infrastruktur för framtiden – Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling (prop. 2016/17:21) med förslag om ekonomiska ramar och inriktning för perioden 2018–2029 till riksdagen. Efter riksdagens beslut om propositionen fortsätter arbetet med åtgärdsplanering, som ska leda fram till en ny nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet 2018–2029. I åtgärdsplaneringen identifieras nya objekt som ska prioriteras. Planen beräknas fastställas av regeringen under våren 2018. Jag kan inte föregripa detta planeringsarbete.

Stockholm den 25 oktober 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.