Den olycksdrabbade vägsträckan Valnäs-Töcksfors i Värmland
Skriftlig fråga 2021/22:1081 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-14
- Överlämnad
- 2022-02-15
- Anmäld
- 2022-02-16
- Svarsdatum
- 2022-02-23
- Sista svarsdatum
- 2022-02-23
- Besvarad
- 2022-02-23
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
E18 mellan Stockholm och Oslo är cirka 53 mil och är tungt trafikerad, då den är en viktig koppling mellan Sverige och Norge. Förutom godstrafik är denna väg oumbärlig för arbetspendlingen till Norge, som mer än fördubblats det senaste decenniet. Tunga virkestransporter och busstransporter belastar också vägen dagligen.
Vägen är i stora delar av godtagbar standard, förutom 79 kilometer i västra Värmland, som också är extremt olycksdrabbade. Många har omkommit på sträckan Valnäs–Töcksfors, och det förekommer mycket viltolyckor.
Delar av vägen är byggda i början av 1960-talet och är undermåliga. Vägtrummor och vägkropp har stora renoveringsbehov, och det saknas stigningsfält, separering i mitten och sträckor som man kan köra om på.
Ur ett säkerhetsperspektiv är det anmärkningsvärt att inte Trafikverket åtgärdat denna sträcka redan eller att regeringen prioriterar detta. Man borde ha samma statistik som alla andra har, där man kan se var olycksrisken är hög och var det har skett dödsolyckor.
Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att öka säkerheten på vägsträckan Valnäs–Töcksfors?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1081 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Svar på fråga 2021/22:1081 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Den olycksdrabbade vägsträckan Valnäs–Töcksfors i Värmland
Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att öka säkerheten på vägsträckan Valnäs–Töcksfors.
Det finns många viktiga och angelägna åtgärder i transportinfrastrukturen att genomföra runt om i landet. Förra våren presenterade regeringen en infrastrukturproposition med den största ekonomiska ramen någonsin för transportinfrastrukturåtgärder. Riksdagen fattade beslut i enlighet med regeringens förslag. Sammanlagt beräknas ramen uppgå till 881 miljarder kronor under den kommande planperioden 2022–2033. Det skapar förutsättningar för att bl.a. förbättra vägnätets robusthet, höja standarden och förbättra tillgängligheten. Jag kan i sammanhanget notera att Moderaterna föreslog 30 miljarder kronor mindre än regeringen till utbyggnad av ny infrastruktur.
Trafikverket har redovisat sitt förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022–2033. Förslaget har skickats ut på remiss. Sista svarsdatum för remissinstanserna är den 28 februari 2022.
Jag ser fram emot att lyssna in synpunkter från alla aktörer, såsom regioner, kommuner, näringsliv och civilsamhälle. Hur den slutliga planen kommer att se ut tar regeringen beslut om under våren 2022.
Stockholm den 23 februari 2022
Tomas Eneroth
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.