Den ökade hotbilden mot Sverige
Skriftlig fråga 2023/24:451 av Mattias Vepsä (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2023-12-22
- Överlämnad
- 2023-12-28
- Besvarad
- 2024-01-11
- Sista svarsdatum
- 2024-01-11
- Svarsdatum
- 2024-01-11
- Anmäld
- 2024-01-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Under hösten har regeringsunderlagets största partis ledare Jimmie Åkesson återkommande hetsat mot minoriteter och ökad på motsättningarna i vårt land. Vi lever i en mycket osäker tid, och hoten mot vårt land har under året vuxit. Samtidigt som Sverige fortfarande står utanför Nato har SD fortsatt bidra till en allt värre situation.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa en fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:
Vad avser ministern och regeringen att ta för initiativ för att hantera hotbilden mot Sverige som riskerar att öka till följd av Jimmie Åkessons uttalanden?
Svar på skriftlig fråga 2023/24:451 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Svar på fråga 2023/24:451 av Mattias Vepsä (S)
Den ökade hotbilden mot Sverige
Mattias Vepsä har frågat mig vad jag och regeringen avser att ta för initiativ för att hantera hotbilden mot Sverige som riskerar att öka till följd av Jimmie Åkessons uttalanden.
Sverige står i dag inför tre huvudsakliga parallella hot mot vår inre säkerhet: Terrorism och våldsbejakande extremism, olika statliga aktörer som agerar fientligt mot Sverige och en systemhotande organiserad brottslighet. Terrorhotet varierar över tid i fråga om både aktörer och intensitet, men vi måste vara inställda på att hotet kommer att bestå under en längre tid.
Regeringen har sedan regeringsskiftet arbetat intensivt för att stärka säkerheten och tryggheten i Sverige. Ett stort antal åtgärder har genomförts. Bland annat har deltagande i terroristorganisationer kriminaliserats, 15 myndigheter som ingår i Samverkansrådet mot terrorism har fått i uppdrag att intensifiera sitt arbete och Säkerhetspolisen har fått ökade resurser för att stärka sin operativa förmåga. Regeringen har även beslutat att återinföra gränskontroll vid Sveriges inre gräns för att inresande personer som kan utgöra ett säkerhetshot eller på annat sätt hota allmän ordning och inre säkerhet ska kunna identifieras. Som en del av de förstärkta insatserna har regeringen också nyligen presenterat en ny nationell strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism som lägger grunden för ett omfattande fortsatt arbete. Brottsförebyggande rådet genom Center mot våldsbejakande extremism, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har fått i uppdrag att vidta åtgärder för att införliva den nya strategin i sina verksamheter.
Det här är bara några exempel av alla de åtgärder som har vidtagits. Arbetet med att på olika sätt stärka Sveriges säkerhet är av högsta prioritet för regeringen.
Stockholm den 11 januari 2024
Gunnar Strömmer
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.