Den kinesiske ambassadörens agerande

Skriftlig fråga 2020/21:3637 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-09-10
Överlämnad
2021-09-13
Anmäld
2021-09-14
Svarsdatum
2021-09-22
Sista svarsdatum
2021-09-22
Besvarad
2021-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vi har återkommande sett hur den nuvarande kinesiske ambassadören pressat såväl svenska politiker som opinionsbildare, och företag som agerat på ett sätt som inte behagat diktaturen har mottagit hot om repressalier. Därtill vet vi vilket förtryck oppositionella drabbas av i Kina, och det råder ingen tvekan om att yttrandefriheten i landet är närmast obefintlig, så länge det som yttras inte accepteras av den sittande regimen.

Mot bakgrund av detta har undertecknad och många andra ledamöter ställt frågor till utrikesministern om vilka åtgärder man avser att vidta för att stärka skyddet mot dessa statssanktionerade hot. Som vi mycket väl vet har också svaren i många fall varit att man påtalat det olämpliga med agerandet, och i vissa fall har ambassadören blivit kallad till UD för en formell tillsägelse.

Det senaste utspelet, där utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) mottagit en varning, visar dock att tidigare åtgärder från UD har passerat med föga resultat. Eftersom det sänts till utrikesutskottet är det dock annorlunda än tidigare: Det riktar sig nu mot samtliga partier i riksdagen.

Den kinesiske ambassadören skadar kontinuerligt relationerna mellan Kina och Sverige. Det är helt enkelt uppenbart att ambassadörens agerande i grund och botten innebär att de kinesiska medborgarna har en ambassadör som är direkt kontraproduktiv ur kinesisk synvinkel. Det är också ett av skälen till att Sverigedemokraterna för flera år sedan menade att han borde förklaras persona non grata.

Det kinesiska folket förtjänar helt enkelt en bättre representant.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Mot bakgrund av att tidigare tillsägelser inte har hjälpt, avser ministern att vidta ytterligare åtgärder i syfte att markera mot Kinas Sverigeambassadör eller på annat sätt agera för att förhindra den här typen av ageranden i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3637 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/ 13052 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3637 av Markus Wiechel (SD)
Den kinesiske ambassadörens agerade

Markus Wiechel har frågat mig om jag, mot bakgrund av att tidigare tillsägelser inte har hjälpt, avser att vidta ytterligare åtgärder i syfte att markera mot Kinas Sverigeambassadör eller på annat sätt agera för att förhindra den här typen av ageranden i framtiden.

I mitt svar den 21 april på fråga 2020/21:2492 av David Josefsson (M) Utländska hot mot svenska journalister, fråga 2020/21:2502 av Björn Söder (SD) Konsekvenser av Kinas ambassadörs hot mot journalister, och fråga 2020/21:2503 av Markus Wiechel (SD) Utländska diplomaters hot mot svenska journalister och beslutsfattare redogjorde jag för regeringens hållning på det område Markus Wiechel tar upp i sin fråga.

Som jag påtalade där åligger det enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser utländska diplomater i Sverige att iaktta svenska lagar och regler. Detta innefattar även en skyldighet att respektera de grundläggande rättigheter som gäller här, inklusive yttrandefriheten och mötesfriheten. Utrikesdepartementet har vid upprepade tillfällen påtalat för den kinesiska ambassaden och för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten i Sverige är grundlagsskyddad. Vi kommer att fortsätta påtala detta.

Stockholm den 22 september 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.