Till innehåll på sidan

Den kamerunska statens övergrepp mot den egna befolkningen

Skriftlig fråga 2015/16:1566 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-05
Överlämnad
2016-09-06
Anmäld
2016-09-08
Svarsdatum
2016-09-14
Sista svarsdatum
2016-09-14
Besvarad
2016-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Amnesty International rapporterade i augusti om hur människor i Kamerun fångas mellan extremisterna i Boko Harams terror och de egna myndigheternas grymhet. 170 000 personer har det senaste året flytt undan den islamistiska terrorismen, efter fruktansvärda attentat i den norra delen av landet.

Det är viktigt att Kamerun tar krafttag mot Boko Haram, en organisation som vill vrida klockan tillbaka till år 600 och vars metoder är hänsynslösa. Men terrorismbekämpning får aldrig innebära att rättsstatens principer sätts ur spel. Enligt Amnesty har unga män och pojkar urskillningslöst fängslats utan förklaring, för att kort därefter försvinna spårlöst. Det finns också uppgifter om att kamerunska soldater inför folksamlingar utfört omfattande tortyr av oskyldiga människor.

Detta är oacceptabelt. Det offentliga ska skydda från förövare, inte självt begå övergrepp. Det finns ingen möjlighet för Kamerun att utvecklas i en god riktning så länge soldater och poliser i statens namn misshandlar och kränker i den utsträckning som beskrivs. Sverige och EU måste i alla kontakter uppmana den kamerunska ledningen att få detta barbari, fegt utfört i säkerhetens och terrorismbekämpningens namn, att upphöra omedelbart.

 Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt arbetar Sverige för att motverka den kamerunska statens övergrepp mot civilbefolkningen i kampen mot terrorismen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1566 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2015/16:1566 av Birgitta Ohlsson (L) Den kamerunska statens övergrepp mot den egna befolkningen

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt Sverige arbetar för att motverka den kamerunska statens övergrepp mot civilbefolkningen i kampen mot terrorismen.

Låt mig inleda med att bekräfta den bild som Birgitta Ohlsson beskriver. Boko Harams framfart i den nordligaste regionen i Kamerun har lett till mycket svåra konsekvenser för befolkningen. Som ett led i regionens arbete att slå ned Boko Haram förstärktes i januari 2015 den regionala multinationella styrkan (Lake Chad Basin Commission Multinational Joint Task Force) med bidrag från Benin, Kamerun, Niger, Tchad och Nigeria. Styrkan får via Afrikanska unionen (AU) finansiering bland annat genom EU:s African Peace Facility.

Sverige har inget bilateralt utvecklingssamarbete med Kamerun och heller ingen ambassad på plats i landet, vilket resulterar i begränsade kontaktytor. Sverige verkar därför i Kamerun primärt genom EU.

Krafttag behövs mot Boko Haram samtidigt som de mänskliga rättigheterna och skydd av civila måste värnas. Respekten för mänskliga rättigheter inom ramen för kampen mot terrorism är något EU tar på största allvar och har följt noga, så också i Kamerun. Insatser mot Boko Haram ska genomföras i enlighet med Kameruns internationella åtaganden, inklusive respekt för mänskliga rättigheter. Kamerun bär ansvar för att skydda den egna befolkningen från övergrepp. Att så verkligen sker är något som måste följas upp i dialog mellan Kamerun, AU och EU. EU för en regelbunden dialog med regeringen i Kamerun om vikten av respekt för mänskliga rättigheter.

Genom regionala stöd och vårt direkta stöd till den Afrikanska unionen arbetar Sverige för att mänskliga rättigheter ska genomsyra AU:s arbete.

Som en av världens största givare av icke-öronmärkta kärnstöd till flera FN-organ aktiva på MR-området ger Sverige indirekt stöd för att främja mänskliga rättigheter i Kamerun.

Stockholm den 14 september 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.