Den humanitära situationen på Sri Lanka

Skriftlig fråga 2008/09:539 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-28
Anmäld
2009-01-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-02-12
Besvarad
2009-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 januari

Fråga

2008/09:539 Den humanitära situationen på Sri Lanka

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Tiotusentals människor har dött i strider på Sri Lanka sedan inbördeskriget bröt ut 1983 mellan regeringen och de tamilska tigrarna (LTTE). Regeringsstyrkorna tycks nu vara på väg att fullständigt militärt besegra LTTE och inta de sista av de områden som tidigare styrts av gerillan. Enligt hjälporganisationer på plats finns omkring 250 000 civila tamiler fångade i konfliktområdet. Den humanitära situationen har likheter med den i Gaza. Det är viktigt att civilbefolkningen inte utsätts för övergrepp och förföljelse av de segrande regeringsstyrkorna. Den etniska konflikten finns kvar och har ingen militär lösning.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att skydda den tamilska civilbefolkningen och främja fred och försoning på Sri Lanka?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:539 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 12 februari

Svar på fråga

2008/09:539 Den humanitära situationen på Sri Lanka

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att skydda den tamilska civilbefolkningen och främja fred och försoning på Sri Lanka.

Den humanitära situationen för den tamilska civilbefolkningen i konfliktområdet på nordöstra Sri Lanka har blivit allt svårare under den senaste tiden. Enligt FN:s och Röda Korsets beräkningar befinner sig omkring 250 000 personer i ett mycket utsatt läge på den ca 2 kvadratmil stora yta som återstår av rebellkontrollerat territorium. Vi får nu dagligen rapporter om civila dödsoffer. Även sjukhus som vårdar skadade civila har angripits och det råder brist på förnödenheter. FN:s humanitära aktörer, inklusive Internationella Röda Korset och Röda halvmånen, samt andra internationella humanitära organisationer är sedan tidigare verksamma på Sri Lanka. Under den nu pågående krisen har deras arbete för att bistå civilbefolkningen med humanitärt stöd och skydd intensifierats.

I det korta perspektivet behöver respekten för den internationella humanitära rätten inklusive säkerheten för de civila prioriteras av både Sri Lankas regering och LTTE. Regeringen har ett särskilt ansvar att garantera sina medborgares säkerhet. I det längre perspektivet krävs en politisk lösning av den 25 år långa konflikten som grundar sig på folkrätt och mänskliga rättigheter inklusive alla medborgares lika rättigheter.

I fråga om konflikten på Sri Lanka verkar Sverige främst genom EU. I det uttalande som EU tillsammans med USA, Japan och Norge offentliggjorde den 3 februari uppmanas båda parter att respektera den internationella humanitära rätten och att tillfälligt avbryta stridigheterna för att möjliggöra evakuering av sjuka och skadade och tillförsäkra att fler förnödenheter kommer in i området. EU och övriga länder kommer att verka för långsiktig fred och försoning på Sri Lanka genom att arbeta för en politisk överenskommelse som inkluderar såväl tamiler som muslimer.

Som ett led i denna strävan planerar EU att besöka Sri Lanka med en trojka, där Sverige, som inkommande ordförandeland kommer att ingå.

Den allvarliga situationen på Sri Lanka uppmärksammades också vid de nordiska utrikesministrarnas möte i Oslo i måndags. I ett offentligt uttalande betonar vi skyddet för de civila samt de skriande humanitära behoven, liksom nödvändigheten av dialog för försoning och långsiktig fred.

Det är sedan länge EU:s hållning att konflikten på Sri Lanka inte kan lösas med militära medel utan kräver en politisk lösning som tar hänsyn till de olika folkgruppernas legitima krav på lika rättigheter och medinflytande. Detta har upprepade gånger framförts till den lankesiska regeringen. Svenskt bistånd till Sri Lanka är till stor del inriktat på stöd till aktörer som verkar för fred, försoning och mänskliga rättigheter. Sverige ger även ett omfattande humanitärt bistånd till Sri Lanka.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.