Den förra utrikesministerns uppdrag i FN

Skriftlig fråga 2019/20:960 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-14
Överlämnad
2020-02-14
Anmäld
2020-02-18
Svarsdatum
2020-02-26
Sista svarsdatum
2020-02-26
Besvarad
2020-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I början av året meddelade den före detta utrikesministern Margot Wallström i en intervju med Nya Wermlands-Tidningen att hon accepterat att ta på sig ett nytt uppdrag för FN:s generalsekreterare, i hans rådgivande grupp som jobbar med nedrustningsfrågor och kärnvapenfrågan.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Bidrar Utrikesdepartementet på något vis finansiellt till den före detta utrikesministerns nya uppdrag?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:960 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:960 av Magdalena Schröder (M) Den förra utrikesministerns uppdrag i FN

Magdalena Schröder har frågat mig om Utrikesdepartementet på något vis bidrar finansiellt till den före detta utrikesministern, Margot Wallströms, nya uppdrag som deltagare av FN:s generalsekreterares rådgivande grupp som jobbar med nedrustningsfrågor och kärnvapenfrågor.

Utrikesdepartementet bidrar inte finansiellt till den förra utrikesministern Margot Wallströms, nya uppdrag. Jag gläds dock åt att FN:s generalsekreterare valt en tidigare svensk minister som rådgivare. Tidigare utrikesministrar har haft liknande uppdrag och regeringen sätter stort värde på att dessa har kunnat bidra till FN:s verksamhet. Närmast föregående var tidigare utrikesminister Carl Bildt som rådgivare 2017-2018 åt ordförande i FN:s generalförsamling. Utnämningen är ett kvitto på Sveriges engagemang i frågor som rör nedrustning och icke-spridning med målet att nå en värld fri från kärnvapen.

Nedrustning och icke-spridning av kärnvapen är en central utrikes- och säkerhetspolitisk prioritering för regeringen. Genom Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning arbetar vi aktivt för konkreta framsteg i samband med översynskonferensen inom ramen för icke-spridningsfördraget, NPT, senare i vår.

Stockholm den 21 februari 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.