Till innehåll på sidan

Den EU-rättsliga dataskyddsregleringen och åtelkameror

Skriftlig fråga 2016/17:1253 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-18
Överlämnad
2017-04-20
Anmäld
2017-04-21
Svarsdatum
2017-05-03
Sista svarsdatum
2017-05-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den EU-rättsliga dataskyddsregelring som börjar tillämpas i maj 2018 innebär en större harmonisering av reglerna för personuppgiftsbehandling inom EU, särskilt för den privata sektorn. Detta leder sannolikt till att det generella tillståndskrav som i dag finns inom den privata sektorn för kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde behöver slopas. Detta kan få stora konsekvenser för hur man i Sverige får sätta upp så kallade åtelkameror för att övervaka vilt.

Åtelkameran är ett bra hjälpmedel för den som vill bedriva en medveten, etisk och ekologiskt hållbar viltvård på sin mark. Då jakträttsinnehavaren/markägaren kan ha bättre underlag för att bedöma viltstammarnas population och sammansättning kan jakten anpassas på ett sätt som minskar risken för viltskador och ökar viltförvaltningens kvalitet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Gör ministern och regeringen bedömningen att det kommer bli tillåtet att sätta upp åtelkameror för privat bruk på platser där allmänheten har tillträde efter maj 2018?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1253 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/03736/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1253 av Erik Ottoson (M) Den EU-rättsliga dataskyddsregleringen och åtelkameror

Erik Ottoson har frågat mig om jag och regeringen gör bedömningen att det kommer att bli tillåtet att sätta upp åtelkameror för privat bruk på platser där allmänheten har tillträde efter maj 2018.

Frågan ställs mot bakgrund av att den nya EU-rättsliga dataskyddsregleringen, som börjar tillämpas i maj 2018, innebär en ytterligare harmonisering av personuppgiftsbehandling inom EU.

Det står klart att reformen av EU:s dataskyddsreglering kommer att minska utrymmet för nationell lagstiftning på området. Reformen innebär bl.a. att det sannolikt inte kommer vara möjligt att behålla det generella tillståndskravet för privat sektors kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde. Som Erik Ottoson framhåller kan detta få konsekvenser för regelverket för åtelkameror.

Den pågående utredningen om kameraövervakning har i uppdrag att analysera hur kameraövervakningslagen bör anpassas till den nya EU-rättsliga dataskyddsregleringen och hur en sådan anpassning av lagen påverkar kameraövervakning av vildsvinsåtlar. Utredningen är inne i sitt slutskede och ska redovisa sitt uppdrag senast i juni 2017.

Jag vill inte föregripa utredningens slutsatser i frågan om hur EU:s nya dataskyddsreglering påverkar regelverket för åtelkameror. Regeringen kommer att återkomma till den frågan i samband med beredningen av utredningens förslag.

Stockholm den 2 maj 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.