Till innehåll på sidan

den demokratiska utvecklingen i Tanzania och Zanzibar

Skriftlig fråga 2000/01:619 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-01
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2000/01:619

av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till utrikesminister Anna Lindh om den demokratiska utvecklingen i Tanzania och Zanzibar

Förra året hölls val i Tanzania och Zanzibar. Situationen har därefter varit spänd. Oppositionspartiet CUF har ansett att valet inte genomfördes på ett korrekt sätt och krävt att det ska göras om. Den 30 januari 2001 rapporterades att ett trettiotal människor dödats i samband med politiska oroligheter. Det finns även andra uppgifter som talar om högre dödstal.

Oppositionen i landet har en längre tid haft svårigheter att verka. Dess företrädare har arresterats och anklagats för grova brott, vilka ihärdigt förnekats. Uppenbart är att regeringen brutit mot demokratiska fri- och rättigheter, bl.a. genom att inskränka mötesfriheten och låtit polisen gå till angrepp vid möten och demonstrationer. EU har gjort ett uttalande och fördömt det inträffade.

Sedan decennier har Sverige haft speciella förbindelser med Tanzania. Den utveckling vi nu får höra talas om via radio och TV skiljer sig markant från den bild vi länge haft av landet. När demokratiska förhållanden sätts ur spel på det sätt som skett finns det anledning att befara en fortsatt negativ utveckling. Med Sveriges mångåriga förbindelser med Tanzania torde särskilda förpliktelser följa när det gäller utvecklingen i landet.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vad avser utrikesministern göra för att understödja och förstärka en demokratisk utveckling i Tanzania?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:619 besvarad av

den 9 februari

Svar på fråga 2000/01:619 om den demokratiska utvecklingen i Tanzania och Zanzibar

Utrikesminister Anna Lindh

Eva Zetterberg har frågat mig vad jag avser göra för att understödja och förstärka en demokratisk utveckling i Tanzania.

Låt mig först säga att jag är bestört över den senaste utvecklingen i Tanzania och Zanzibar. Redan när de politiska problemen på Zanzibar och oegentligheterna i samband med valen 1995 började, upphörde Sverige med sitt samarbete med de zanzibariska myndigheterna. Förhoppningarna om en snar normalisering är nu än en gång grusade. Och omvärldens förtroende för Tanzania har påverkats mycket negativt.

Den 31 januari gjorde Sverige ett uttalande å EU:s vägnar, i vilket de oerhört brutala våldsmetoderna som riktats mot civila som utövat sin författningsenliga rätt till mötesfrihet fördömdes, och där det framhölls att fortsatt övervåld från myndigheternas sida oundvikligen skulle få konsekvenser för EU:s relationer med Tanzania. I uttalandet uttryckte EU också sin beredskap att stödja en dialog mellan regeringen och oppositionen. Även tidigare i samband med valen i Zanzibar i oktober förra året agerade EU. Vi uppvaktade såväl presidenten som representanter för utrikesministeriet och uttryckte vår oro över bristen på demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Stöd till en demokratisk samhällsutveckling har länge varit en av hörnstenarna i utvecklingssamarbetet mellan Sverige och Tanzania. Ett nytt samarbetsavtal på tre år undertecknades av statssekreterare Gun-Britt Andersson i januari i år. Det viktigaste stödet utgår till demokratisk samhällsstyrning, inklusive stöd till förvaltningssektorn, antikorruptionsstrategin och till enskilda organisationer. Stödet till förvaltningssektorn syftar till att skapa öppenhet, medinflytande, ansvar och ett fungerande rättssystem. Det innefattar också ett omfattande juridiskt reformprogram och Sverige arbetar för att även utbildning av polisen i mänskliga rättigheter ska innefattas i detta. Sverige stöder också frivilligorganisationen Zanzibar Legal Services Centre, som erbjuder rättshjälp till fattiga och för en MR-dialog med regeringen. Inför valet i höstas bidrog Sverige till en fond för stöd till valets genomförande, bl.a. väljarutbildning.

Det gäller att i hela samhället stimulera framväxten av attityder och handlingsmönster som stärker den demokratiska kulturen. Utbildningssektorn är av strategisk betydelse för att nå detta mål. Det svenska stödet till denna sektor inbegriper bl.a. frågor om respekt för mänskliga rättigheter och barns rättigheter.

Eva Zetterberg pekar på de speciella relationer som vuxit fram mellan Sverige och Tanzania. Sverige har en nära dialog med Tanzania när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. När statssekreterare Gun-Britt Andersson var i Tanzania för att underteckna samarbetsavtalet genomsyrades alla hennes samtal med de tanzaniska myndigheterna liksom hennes inledande anförande vid avtalsförhandlingarna om nödvändigheten av respekt för och främjande av demokrati och mänskliga rättigheter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.