demonstrationsrätten

Skriftlig fråga 1998/99:855 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-16
Besvarad
1999-09-01
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:855 av Yvonne Ruwaida (mp) till justitieministern om demonstrationsrätten

den 16 augusti

 

Den 12 juli i år ansökte Amnesty International (AI) om polistillstånd för en demonstration vid amerikanska ambassaden, riktad mot förhållandena i amerikanska fängelser. AI fick ett muntligt besked om avslag; Stockholmspolisen ville inte ha demonstrationen i närheten av ambassaden. I avslagsbeslutet står att det under senare tid förekommit incidenter vid demonstrationer i anslutning till olika ambassader. Man motiverar sig med att "De polisiära resurserna är numera sådana att polismyndigheten bedömer att det inte längre går att garantera ordning och säkerhet kring dessa ambassader."

AI överklagade beslutet till länsrätten som konstaterar att bristande resurser inom ett polisdistrikt inte i sig får vara skäl för ett avslag. Men i slutändan accepterar ändå länsrätten polisens argumentering som just går ut på att framhålla resursbristen. "Med hänsyn till att AI erbjudits att hålla demonstration på alternativ plats finner länsrätten att den avvägning som polisen gjort mellan olika intressen rimligen bör godtas."

Demonstrationsrätten är en grundpelare för yttrandefriheten och demokratin. Det är även angeläget att man skall kunna hålla demonstrationer på ett sådant sätt så att man kan demonstrera i närheten av t.ex. berörda ambassader. AI är inte heller den enda organisation som på senare tid har förvägrats en demonstration vid lämplig tid och plats, vilket är en utveckling som oroar.

 

Hur avser ministern agera så att det blir möjligt att få polistillstånd för demonstrationer även i närheten av berörda ambassader?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:855 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:855 om demonstrationsrätten
    Justitieminister Laila Freivalds

den 1 september

 

Yvonne Ruwaida har frågat mig hur jag avser att agera så att det blir möjligt att få polistillstånd för demonstrationer i närheten av berörda ambassader. Av Yvonne Ruwaidas fråga framgår att den är ställd mot bakgrund av att Amnesty International fått avslag vid en ansökan om polistillstånd för en demonstration utanför amerikanska ambassaden i Stockholm. Ärendet överklagades till länsrätten som i sitt beslut fann, med hänsyn till att polisen anvisat en alternativ plats, att polisen gjort en rimlig avvägning mellan olika intressen.

Demonstrationsfriheten är en grundläggande fri- och rättighet av särskild betydelse för den fria åsiktsbildningen. Enligt 2 kap. 1 § 4 regeringsformen (RF) är varje medborgare gentemot det allmänna tillförsäkrad demonstrationsfrihet. Detta innebär att var och en har en grundlagsskyddad rätt att anordna och delta i demonstrationer på allmän plats.

Demonstrationsfriheten får enligt 2 kap. 14 § RF begränsas endast av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får denna frihet begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot. I ordningslagen (1993:1617) görs de begränsningar av demonstrationsfriheten som ansetts nödvändiga. Enligt 2 kap. 16 § andra stycket ordningslagen får polismyndighet meddela de villkor som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet vid sammankomsten.

Jag är i egenskap av statsråd enligt svensk grundlag förhindrad att uttala mig om myndigheternas handlande i enskilda fall. Jag kan därför inte kommentera de bedömningar som myndigheterna gjort i det fall som Yvonne Ruwaida hänvisar till.

Jag är dock inte förhindrad att kommentera Yvonne Ruwaidas påstående om att det i dag inte är möjligt att få polistillstånd för demonstrationer i närheten av ambassader. Detta är ett felaktigt påstående. Jag har från Polismyndigheten i Stockholms län inhämtat att det inte finns något generellt demonstrationsförbud. Polismyndigheten är väl medveten om att en prövning måste ske i varje enskilt fall och att de villkor som i förekommande fall ställs upp för en demonstration, skall utformas med hänsyn till vad som krävs i det särskilda fallet.

Mot denna bakgrund saknas skäl för mig att vidta ytterligare åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.