Demokratibistånd till Ryssland

Skriftlig fråga 2014/15:453 av Sotiris Delis (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-22
Överlämnad
2015-04-23
Anmäld
2015-04-24
Svarsdatum
2015-04-29
Sista svarsdatum
2015-04-29
Besvarad
2015-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Sverige har sedan den olagliga annekteringen av Krim haft en tydlig linje i relationen till Ryssland, både bilateralt och genom att vara pådrivande i EU för en gemensam linje och sanktioner. Sveriges och EU:s dialog med Ryssland måste fortsatt vara tydlig och principfast.

Ett Ryssland som utvecklas till en modern och demokratisk rättsstat ligger i Sveriges och hela världens intresse. Med syftet att stödja demokratisk utveckling i Ryssland och bidra till ökad respekt för mänskliga rättigheter samt en förbättrad miljö i Östersjöområdet och i nordvästra Ryssland fattade alliansregeringen under den förra mandatperioden ett beslut om Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014–2018. Den senaste utvecklingen, där ryska medborgare matas med propaganda, människorättsförsvarare utpekas som utländska agenter och den främste oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördas, visar att detta är ett område som måste prioriteras. Den nuvarande regeringen har aviserat att den vill genomföra ökade satsningar på demokratibistånd till Ryssland. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Hur ska statsrådet och regeringen arbeta för att genomföra ökade satsningar på demokratibistånd till Ryssland, och hur arbetar statsrådet och regeringen för att biståndet till Ryssland ska nå demokratiska rörelser?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:453 besvarad av Isabella Lövin (MP), statsråd

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:453 av Sotiris Delis (M) Demokratibistånd till Ryssland

Sotiris Delis har frågat mig hur jag och regeringen ska arbeta för att genomföra ökade satsningar på demokratistöd till Ryssland och för att stödet till Ryssland ska nå demokratiska rörelser.

Jag delar Sotiris Delis uppfattning att vi bör föra en tydlig och principfast linje mot Ryssland, där vi inte tvekar att påtala för Ryssland om landets övergrepp mot folkrätten och aggression mot Ukraina. Samtidigt ska vi driva en aktiv politik för att utveckla kontakterna mellan det svenska och det ryska samhället och stödja en demokratisk utveckling i Ryssland. Det är viktigt att stödet till det civila samhället kan utvecklas, både vad det gäller kapacitet och innehåll.

Det blir dock allt svårare för svenska och ryska partners att samarbeta. Repressiva ryska lagar utpekar organisationer med internationellt stöd som ”utländska agenter” vilket ger dåliga associationer av historisk karaktär i Ryssland och i princip leder till att verksamheten och finansieringen av välrenommerade rysk civilsamhällesorganisationer stryps. Till detta kommer lagstiftning som begränsar t.ex. hbtq-organisationers möjligheter att verka.

Trots denna utveckling fortsätter många i det ryska samhället att verka för ett mer demokratiskt Ryssland. Vi bör därför fortsätta att utveckla de samarbeten och utbyten som redan idag sker mellan svenska och ryska regioner och kommuner, samhällsengagerade medborgare, journalister och andra i både Sverige och Ryssland. Det är viktigt att fortsätta stödet som inleddes efter Sovjetunionens kollaps, t.ex. till civilsamhälls-organisationer som hjälper utsatta personer, såsom att ge juridisk hjälp

i MR-frågor, arbeta med att upplysa om kaukasiska fängelseinterners rättigheter och hbtq-personers situation i tider då deras mänskliga rättigheter alltmer kränks.

Vid sidan av detta ges även svenskt stöd till akademiska och kulturella utbyten. Fler stipendier bör kunna ges till ryska ungdomar för studier i Sverige och ungdomsytbytet bör öka. Det regionala samarbetet fortsätter att utvecklas, såsom Barentssamarbetet, vilket skapar många samverkansformer med det civila samhället. Även Östersjösamarbetet är av stor vikt och Ryssland deltar också i detta.

Sverige avser därför att fortsätta att stödja denna typ av utbyten liksom att ge stöd till demokratiska rörelser i det ryska samhället, och slå vakt om denna viktiga del av våra relationer.

Stockholm den 29 april 2015

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.