Demokratibistånd till Kongo

Skriftlig fråga 2006/07:410 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Besvarad
2006-01-10
Inlämnad
2006-12-22
Anmäld
2006-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-01-10
Svar anmält
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga

2006/07:410 Demokratibistånd till Kongo

av Annelie Enochson (kd)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Det är mycket glädjande att regeringen i sin regeringsförklaring så tydligt markerar vikten av att stärka arbetet för stöd till demokratiseringsprocesser och för att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna. Som jag uppfattar det har biståndsministern ytterligare förstärkt denna fråga sedan hon tillträdde, vilket är en viktig markering av att denna typ av utvecklingssamarbete måste få ökad betydelse i den svenska biståndsstrategin. De partianknutna organisationerna, så kallade PAO:er, har nu mer än tio års erfarenhet av att utveckla denna typ av utvecklingssamarbete, genom att stärka politiska partier och rörelser i syd och öst genom främst kunskapsöverföring för att förbättra politiska partiers funktion och prestationer gentemot väljarna. Denna verksamhet är av strategisk betydelse för att främja gott politiskt styre och demokrati. De svenska politiska partierna i riksdagen, som åtnjuter detta stöd för att ge kunskaps- och erfarenhetsöverföring till u- och östländer, har unik kompetens för att sålunda kunna komplettera det övriga demokrati- och MR-främjande biståndet.

Det är angeläget att insatser av denna typ kommer till stånd i DR Kongo. En svensk PAO har redan inlämnat en ansökan om bidrag för seminarier mellan partirepresentanter och folkrörelser i syfte att verka för försoning och dialog.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att ytterligare uppmuntra främjandet av försoning och demokratisering genom så kallade PAO:er?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:410 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 10 januari

Svar på fråga

2006/07:410 Demokratibistånd till Kongo

Statsrådet Gunilla Carlsson

Annelie Enochson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att ytterligare uppmuntra främjandet av försoning och demokratisering genom så kallade PAO (partianknutna organisationer).

Som Annelie Enochson konstaterar kommer regeringen inom utvecklingssamarbetet att stärka stödet till demokratiseringsprocesser och stödet för skydd av de mänskliga rättigheterna. Regeringen anser att de svenska partianknutna organisationerna, de så kallade PAO:erna, spelar en viktig roll i detta arbete. Genom att stärka politiska partier och rörelser bidrar organisationerna aktivt till att främja demokrati och stärka de parlamentariska systemen i våras samarbetsländer.

En försöksverksamhet med bistånd genom, av riksdagspartierna nominerade, svenska partianknutna organisationer till demokratiuppbyggnad i utvecklingsländer och i länderna i Central- och Östeuropa påbörjades 1995.

Målet för stödformen är enligt dess riktlinjer att ”genom insatser av partianknutna organisationer bidra till och bistå utvecklingen av ett väl fungerande partiväsende, politiskt deltagande och demokratiska politiska system, främja respekt för mänskliga rättigheter, alla människors lika värde, liksom upprättandet av kanaler mellan medborgarna och politiska beslutsfattare i utvecklingsländer och länder på Västra Balkan och i Östeuropa. Syftet är att främja ett representativt styrelseskick i dessa länder, som reflekterar folkets vilja. Insatser som syftar till att göra politiska partier mer demokratiska i sin interna organisation och i sin politik bör omfattas av stödet”.

Insatserna ska ha sin utgångspunkt i mottagarlandets nationella prioriteringar och ägarskap. Verksamheten ska inriktas på långsiktiga, men kostnadsmässigt avgränsade, projekt.

Detta viktiga demokratistöd byggs nu ut väsentligt. Regeringen ökar stödet i år med drygt 66 % från 45 till 75 miljoner kronor.

Vi ser främst möjligheterna att öka antalet direkta samarbeten mellan svenska PAO:er och sina respektive samarbetspartner i berörda länder. Målgrupperna utgörs i första hand av systerpartier som ställer upp till val, partinära organisationer, regionala partisammanslutningar av likasinnade partier samt parlamentariska eller demokratiska institutioner.

Under 2006 bedrevs verksamhet i 40 länder, varav 14 i Europa, 8 i Asien, 10 i Afrika och 8 i Latinamerika. När det gäller insatser i enskilda länder, som i Demokratiska republiken Kongo, väljer respektive PAO att inom ramarna för riktlinjerna avgöra vilka insatser som man vill prioritera. Sidas roll är att granska och pröva att respektive ansökan följer regeringens riktlinjer och Sidas anvisningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.