Demokrati vid världsutställningen i Shanghai

Skriftlig fråga 2009/10:262 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-02
Anmäld
2009-12-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-12-15
Svar anmält
2009-12-16
Besvarad
2009-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga

2009/10:262 Demokrati vid världsutställningen i Shanghai

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Ewa Björling (m)

Enligt tidningsuppgifter har nu 49 personer valts ut för att jobba inför Sveriges deltagande under världsutställningen i Shanghai 2010. Hälften är svenskar och hälften är kineser. Givetvis måste Sveriges demokratiska styrelseskick och respekten för mänskliga rättigheter framhävas i den svenska utställningen. Det är viktigt att de anställda bibringas kunskaper om skillnaden mellan svenskt och kinesiskt styrelseskick samt att det är ett oeftergivligt krav att Kina måste utvecklas mot demokrati. Världsutställningen bör givetvis användas som ett verktyg för att driva på processen mot demokrati, inte minst för det kinesiska folkets skull.

Avser statsrådet att ta något initiativ så att de anställda inför Sveriges deltagande under världsutställningen i Shanghai bibringas nödvändiga kunskaper om kontrasten mellan det svenska och det kinesiska styrelseskicket?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:262 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 16 december

Svar på fråga

2009/10:262 Demokrati vid världsutställningen i Shanghai

Statsrådet Ewa Björling

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att ta något initiativ så att de anställda inför Sveriges deltagande under världsutställningen i Shanghai bibringas nödvändiga kunskaper om kontrasten mellan det svenska och kinesiska styrelseskicket.

Som Ameer Sachet skriver är ambitionen att den svenska paviljongen ska genomsyras av öppna och demokratiska värderingar, vilket även de anställda i sina kontakter med besökarna kommer att förmedla.

Temat för den svenska paviljongen är Spirit of innovation. Inom ramen för svensk innovation är öppenhet, äkthet, nytänkande och omtänksamhet viktiga beståndsdelar och förutsättningar. Sverige kommer bland annat att visa upp lösningar för hållbara städer – innovationer som i realiteten bidrar till att förbättra det dagliga livet för många människor. Utöver den ordinarie utställningen vid den svenska paviljongen kommer även en rad aktiviteter, seminarier och utställningar att äga rum. Även dessa kommer självklart i hög utsträckning ha en svensk prägel.

Jag är av åsikten att påverkan bäst sker genom kontakter och dialog.

Den svenska paviljongen planeras bli ett forum för just detta. Där kan många frågor diskuteras, som exempelvis hållbar utveckling, miljö, forskning och innovation, företagens sociala ansvar (Corporate Social Responsibility, CSR), demokratifrågor samt vikten av en välfungerande rättsstat. De nya kontaktytor som uppstår bidrar – menar jag – till ökad insyn och större kontaktytor, något som stärker våra möjligheter att påverka Kina.

Sverige och Kina har sedan tidigare ett unikt samarbetar kring frågor som rör CSR. Jag ser detta som en möjlighet att föra en dialog med Kina, och som ett sätt att operativt arbeta för att förbättra miljön, främja arbetet med mänskliga rättigheter, motverka korruption och bidra till en starkare medvetenhet om grundläggande arbetsvillkor.

Världsutställningen och de aktiviteter som kommer att äga rum i den svenska paviljongen ser jag som en del av vår långsiktiga dialog med Kina. En dialog som sker genom politiska samtal, mellanfolkliga kontakter och erfarenhetsutbyten på alla nivåer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.